donderdag, 8. december 2016 - 10:38 Update: 08-12-2016 11:26

Adviesraad: Rutte moet toch 'ja' zeggen tegen Oekraïne-verdrag

Adviesraad: Rutte moet toch 'ja' zeggen tegen Oekraïne-verdrag
Foto: EHF
Den Haag

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) adviseert premier Rutte en de Tweede Kamer om alsnog 'ja' te zeggen tegen het Oekraïne-verdrag.

Dit ondanks de nee-uitslag bij het referendum afgelopen jaar. Dit schrijft de Volkskrant donderdag. De AIV is een orgaan dat de regering adviseert over buitenlands beleid.

In april zeiden ruim 2,5 miljoen kiezers 'nee' tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Maar volgens de raad is het voor zowel Oekraïne als Europa beter als Nederland alsnog het verdrag ondertekent. AIV-voorzitter Jaap de Hoop Scheffer tegen de krant: 'Als Nederland het verdrag verwerpt, wordt dit door de Russische president Poetin gezien als zwakte van Europa en dat kan hem aanmoedigen om de destabilisatie van Oekraïne te intensiveren. Als we dit verdrag verwerpen, zijn we binnen de EU geen betrouwbare verdragspartner meer.' Ook vindt Jaap de Hoop Scheffer dat Europa zelf voor stabiliteit moet zorgen in de buurlanden. 'Dat gaat de VS niet meer altijd voor ons doen.'

Rutte en de AIV zitten in deze kwestie op één lijn. De premier heeft altijd al gezegd dat hij wil ratificeren. Alleen met een aparte juridisch bindende verklaring over zaken waarover de kiezers bezorgd zijn. In die verklaring moet onder meer staan dat Oekraïne niet lid zal worden van de EU. Volgende week donderdag gaat Rutte op een Europese top in Brussel proberen om daarover een deal te sluiten.

Categorie: