vrijdag, 9. december 2016 - 15:39 Update: 10-12-2016 21:33

Maatregelen rond vogelgriep niet meer voor alle vogelsoorten

Alleen nog voor pluimvee, water- en loopvogels maatregelen vogelgriep
Foto: Archief EHF
Den Haag

Omdat op dit moment vooral pluimvee, watervogels en loopvogels nog een risico voor de verspreiding van vogelgriep naar commerciële pluimveebedrijven vormen gelden de landelijke maatregelen alleen nog voor houders met deze vogels. Dit heeft
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken vrijdagmiddag bekend gemaakt.

De landelijke ophok- en afschermplicht en de bezoekersregeling die zijn ingesteld om verdere verspreiding van de vogelgriep te voorkomen, worden daarom aangepast. Voor houders met andere soorten vogelsoorten gelden deze maatregelen dus niet meer. 

Biddinghuizen

Voor het gebied met een vervoersverbod rond Biddinghuizen blijft de oorspronkelijke ophok- en afschermplicht en de bezoekersregeling van kracht. Alleen eigenaren van risicovogels zoals pluimvee, watervogels en loopvogels hebben te maken met de bezoekersregeling en de ophok- en afschermplicht. 

Dit geldt voor zowel de hobbyhouders als de commerciële pluimveebedrijven. Het houden van bijvoorbeeld roofvogelshows en het laten vliegen van gehouden postduiven zijn niet langer verboden. Ook het jachtverbod wordt ingetrokken. 

Jachtverbod

De deskundigengroep dierziekten heeft aangegeven dat op dit moment de bijdrage van het huidige jachtverbod aan de vermindering van het risico op besmetting van pluimveebedrijven gering is. 

Voor het gebied met een vervoersverbod rond Biddinghuizen geldt deze aanpassingen niet. Daar blijven de ophok- en afschermplicht en de bezoekersregeling van kracht voor houders van alle soorten vogels. Ook het jachtverbod blijft in dit gebied van kracht. 

Wel worden in dit gebied de maatregelen voor veehouders, zoals varkenshouders en melkveehouders met hobbyvogels aangepast. Deze veehouders kunnen hun runderen of varkens weer van het bedrijf afvoeren zonder aanvullende voorwaarden.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: