vrijdag, 9. december 2016 - 18:02 Update: 09-12-2016 18:09

Politie zoekt schutter die met hagelschot zeearend doodschoot

Politie zoekt schutter die met hagelschot zeearend doodschoot
Foto: Politie
Wolvega

De politie in het Friese Wolvega is op zoek naar de dader die met een hagelschot een zeldzame zeearend heeft doodgeschoten. Dit meldt de politie vrijdag.

Natuurgebied de Lindevallei

Medewerkers van de toezichtkring milieu- en natuurhandhaving vonden op zondag 4 december bij een veldcontrole een dode zeearend. De zeearend lag in het natuurgebied de Lindevallei ten noorden van de Linde en ten oosten van de A32. In het gebied werden geen andere dode vogels of andere dieren aangetroffen.

Doodsoorzaak hagelinslag

Om de doodsoorzaak van de zeearend vast te stellen, is het dier onderzocht. Daaruit is gebleken dat de vogel door hagelinslag om het leven is gekomen. De vogel is dus uit de lucht geschoten. De politie doet onderzoek naar degene die hiervoor verantwoordelijk is. De zeearend is een zeer zeldzame vogel in Nederland. Het is op basis van de flora- en faunawet een beschermde inheemse diersoort.

Getuigenoproep

Heeft u meer informatie over wie verantwoordelijk is voor het doodschieten van de zeearend of heeft u in verband hiermee in het weekend van 2-4 december iets bijzonders gezien? Meld dat dan bij de politie. 

Toezichtkring

Een toezichtkring milieu- en natuurhandhaving is een door de politie gecoördineerd samenwerkingsverband van mensen met al dan niet opsporingsbevoegdheid van diverse opsporingsdiensten en milieu- en natuurbeschermingsorganisaties die toezicht houden op de naleving van de groene wetten. In dit onderzoek zijn de FUMO (Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving) en de IFG (It Fryske Gea) nadrukkelijk betrokken.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: