maandag, 12. december 2016 - 8:56

Sociale voornemens in 30 jaar tijd vrijwel verdwenen

Sociale voornemens in 30 jaar tijd vrijwel verdwenen
Foto: Archief FBF
Utrecht

De top 3 goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn weer bekend: ´meer sporten en bewegen´, ´gezond(er) leven en eten´ en ´zelfontwikkeling´. Onderzoek naar de historie van goede voornemens, door Kantar Public in opdracht van Zilveren Kruis, laat zien dat we vroeger met meer sociale voornemens, veelal gericht op partner en kinderen, het nieuwe jaar in gingen.

In 67 procent van de gevallen zijn onze voornemens vandaag de dag individualistisch van aard. Dit terwijl sociale interactie juist grote invloed heeft op de gezondheid. “Drie jaar geen sociaal contact is ongezonder dan drie jaar slecht eten”, aldus Beate Volker, Hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zilveren Kruis wil Nederlanders hier bewust van maken en hen stimuleren om naast gezonde, individuele voornemens ook met sociale voornemens 2017 in te gaan.

Sociale voornemens zijn gezond

Investeren in de mensen in je buurt en contact met partner, familie of vrienden draagt bij aan een goede gezondheid. Beate Volker, Hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam: “Samen staan we letterlijk sterk. We voelen ons fijner en zijn ook gezonder. Sociaal contact is goed voor de bloeddruk en het afweersysteem en daarnaast werkt het stress verlagend”. Nederlanders zijn zich hier maar beperkt van bewust blijkt uit het onderzoek van Zilveren Kruis: 42 procent ziet geen tot nauwelijks verband tussen het face-to-face onderhouden van hun sociale contacten en een goede gezondheid. Volker vervolgt: “Dit is opvallend. Er zijn legio onderzoeken waaruit blijkt dat sociale contacten zeer belangrijk zijn. De bevinding dat mensen zich niet bewust zijn van de waarde van sociale contacten voor hun gezondheid is een gevolg van de vergevorderde individualisering. Voornemens voor het nieuwe jaar richten thans zich meer op het ‘momentje voor jezelf’ dan op contact met anderen. Dit is kennelijk een verschuiving ten opzichte van vroeger. Hier valt nog veel te halen voor een gezonder Nederland.” 

Categorie:
Provincie: