maandag, 12. december 2016 - 16:12 Update: 12-12-2016 16:25

Janet S. veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor moord op zakenman

Janet S. veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor moord op zakenman
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zutphen/Kampen

Janet S., die verantwoordelijk wordt gehouden voor het doden van een 58-jarige zakenman uit Amersfoort in maart 2014 door geweld in een chalet in Ermelo, is maandag door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Dit heeft de rechtbank maandag bekendgemaakt.

Het chalet werd vervolgens in brand gestoken. In november 2016 stonden 4 verdachten terecht in deze zaak. De hoofddader is een 31-jarige vrouw, die toen officieel in Kampen woonde. Twee van de 4 verdachten werden beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer. Zij wezen elkaar aan als dader. 

Eén van die twee, een 32-jarige vriend van de hoofdverdachte, verklaarde dat hij de hoofdverdachte met een bijl had zien inhakken op het lichaam toen hij het chalet binnenkwam. De hoofdverdachte vertelde juist dat zij op dat moment onderweg was met de auto; bij terugkomst in het chalet, uren later, vond zij het lichaam van het slachtoffer en had de vriend bloedvegen op zijn gezicht.

De rechtbank veroordeelt de vrouw, de bewoonster van het chalet, voor doodslag op het slachtoffer en voor het medeplegen van brandstichting en van een poging tot het wegmaken van het lijk. Haar verhaal, het alternatieve scenario waarbij de mannelijke verdachte als de dader wordt aangewezen, vindt de rechtbank niet aannemelijk. 

Teveel 'gaten' in verhaal

Er zitten te veel gaten en onduidelijkheden in het verhaal van de vrouw en haar verklaringen kloppen niet met objectieve informatie van onder meer telefoon- en mastgegevens. Het verhaal van de man wordt op onderdelen juist wel ondersteund door objectieve gegevens in het dossier. 

Voorbedachte raad op het doden van het slachtoffer kan niet worden bewezen. Het gaat dus om doodslag en niet om moord. Er is geen bewijs voor de aanwezigheid van meerdere daders. De vriend van de hoofdverdachte wordt dus vrijgesproken van betrokkenheid bij het doden van het slachtoffer.

Categorie:
Provincie: