vrijdag, 16. december 2016 - 22:41 Update: 17-12-2016 9:19

Anne Frank mogelijk niet verrraden, Achterhuis waarschijnlijk bij toeval ontdekt

Verraad mogelijk niet de oorzaak arrestatie Anne Frank
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Algemeen werd altijd aangenomen dat Anne Frank en de zeven andere Joodse onderduikers in het Achterhuis zijn verraden, maar deze theorie is nooit bewezen, ondanks tientallen jaren van onderzoek,.

Er gingen wel diverse namen rond van mogelijke verraders, maar de argumenten waarom zij erbij betrokken waren, bleken niet steekhoudend. Uit onderzoek van de Anne Frank Stichting blijkt nu dat Anne en de andere onderduikers mogelijk niet zijn verraden, maar dat het Achterhuis bij toeval is ontdekt. Dit melden verschillende media vrijdag.

Tot nu toe werd aangenomen dat de Sicherheidsdienst op 4 augustus 1944 gericht op zoek was naar Joodse onderduikers in het Achterhuis, omdat verraders het adres Prinsengracht 263 hadden doorgegeven. Maar de Anne Frank Stichting heeft een nieuwe invalshoek bekeken en aanwijzingen gevonden dat de agenten die die ochtend verschenen mogelijk naar het pand kwamen omdat daar sprake was van illegale arbeid en bonnenhandel. Mogelijk zijn zij bij hun onderzoek toevallig op het Achterhuis met de onderduikers gestuit.