maandag, 19. december 2016 - 18:31 Update: 19-12-2016 18:35

OM eist in hoger beroep 16 jaar celstraf tegen Utrechtse serieverkrachter

OM eist in hoger beroep 16 jaar celstraf tegen Utrechtse serieverkrachter
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

De advocaat-generaal heeft maandag de maximale straf van zestien jaar cel, dezelfde eis als die in eerste aanleg en gelijk aan de straf die door de rechtbank is opgelegd, geëist tegen de verdachte in het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter. Dit meldt het OM maandag.

'Vier gruwelijke verkrachtingen'

'De hoogste mogelijke straf is hier op zijn plaats. Het gaat om vier gruwelijke verkrachtingen van deels heel jonge vrouwen. Twee vrouwen, meisjes nog, waren nog maar zestien jaar. Ook de proceshouding van de verdachte maakt dat de maximale straf passend is', stelt de advocaat-generaal. 

'Hij weigert wat voor vraag dan ook te beantwoorden en dat betekent dat ook niet vastgesteld kan worden dat bij hem sprake is van een stoornis en zo ja welke. Juridisch gezien kan er dan geen tbs worden opgelegd. Dit brengt met zich dat er dan op een andere manier voor gezorgd moet worden dat verdachte deze feiten niet opnieuw kan plegen. Die manier is hem zo lang mogelijk opsluiten om zo de maatschappij optimaal te beschermen, in dit geval zestien jaar', aldus de advocaat-generaal.

Schadevergoeding

Naast de geëiste celstraf heeft de advocaat-generaal ook gevorderd dat verdachte schade moet vergoeden aan alle vier de vrouwen, ook de drie vrouwen die zelf geen schadevergoeding hebben gevraagd. Het OM vindt dat ook zij recht hebben op een tegemoetkoming van immateriële schade die ze zonder enige twijfel hebben geleden. Het OM heeft deze schadevergoeding begroot op 15.000,- euro.

Categorie:
Provincie: