dinsdag, 27. december 2016 - 15:13

Burgemeester Weert legt kritiek over huisarrest asielzoekers naast zich neer

Burgemeester Weert legt kritiek over huisarrest asielzoekers naast zich neer
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Weert

Sinds woensdagochtend 21 december heeft burgemeester Jos Heijmans van de gemeente Weert huisarrest gegeven aan een groep van zo’n twintig Noord-Afrikaanse asielzoekers. De groep zorgt voor overlast, diefstal en berovingen. De asielzoekers mogen per dag een uur van het AZC-terrein af om bijvoorbeeld boodschappen te doen of een dokter te consulteren.

Het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid laat in een reactie weten dat de burgemeester zijn boekje te buiten gaat. ‘Iedere jurist kan op zijn klompen aanvoelen dat het een burgemeester niet is toegestaan om ‘gevangenisstraf’ op te leggen. Een zodanige maatregel voldoet niet aan de strenge voorwaarden van de Grondwet.’

Heijmans laat aan de NOS weten dat hij er bij blijft dat een huisarrest nodig is om de overlast in zijn gemeente te beteugelen. Afgelopen weekend zijn zeker vijf leden van de groep aangehouden voor beroving en diefstal. De anderen gedragen zich volgens Heijmans wel. ‘Die weten dat het menens is.’ 

Van de kritiek van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid trekt Heijmans zich niets aan. Hij neigt zelfs om de maatregel, die tot na de jaarwisseling van kracht is, te verlengen.

Heijmans trekt zich van die kritiek niets aan. "Ik had geen andere keus", zegt hij. De burgemeester neigt ernaar om de maatregel, die nu tot na de jaarwisseling geldt, te verlengen.

Categorie:
Provincie: