vrijdag, 10. maart 2017 - 17:13 Update: 10-03-2017 17:38

RUG:Rutte en Krol de positivo’s, PvdA worstelt met dubbele boodschap

RUG:Rutte en Krol de positivo’s, PvdA worstelt met dubbele boodschap
Foto: RVD
Groningen/Amsterdam

De verkiezingen van 15 maart naderen snel, en het lijkt in deze verkiezingen niet alleen om inhoud te gaan, maar ook om de wijze waarop politici inspelen op het gevoel van kiezers.

Harry Garretsen en Janka Stoker Van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzochten eerder het positief sentiment van de partijprogramma's en presenteren nu nieuw onderzoek naar het positief sentiment van de lijsttrekkers zelf. 

Carrédebat

Op basis van hun teksten in het Carrédebat komen zij tot de conclusie dat Henk Krol en Mark Rutte wedijverden om de titel ‘positivo’, terwijl Emile Roemer relatief gezien het minst positief was.

Dubbele boodschap PvdA

Opvallend is dat PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher percentueel het meest aantal positieve woorden gebruikte tijdens het debat, maar tegelijkertijd ook veel negatief geladen woorden. 

Dat resultaat zou kunnen duiden op een dubbele boodschap waar de PvdA mee worstelt, mede veroorzaakt door de teleurstellende positie van de PvdA in de peilingen: enerzijds wil Asscher het kabinetsbeleid en de behaalde resultaten prijzen, maar hij moet/wil daar tegelijkertijd ook afstand van nemen, omdat de peilingen laten zien dat de kiezer de PvdA niet waardeert om haar regeringsdeelname.

Categorie:
Provincie: