maandag, 20. maart 2017 - 16:28 Update: 20-03-2017 16:30

Koenders steunt EU in sancties op 4 militairen na inzet chemische wapens Syrië

Koenders steunt EU in sancties op 4 militairen na inzet chemische wapens Syrië
Foto: RVD
Den Haag

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken verwelkomt het besluit van de EU om vier hooggeplaatste militairen sancties op te leggen om hun inzet van chemische wapens tegen de burgerbevolking in Syrië. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag laten weten,.

'We hebben ons hard gemaakt voor deze extra sancties. Nederland zet zich in voor een rechtvaardig Syrië, waar daders ter verantwoording worden geroepen', aldus Koenders.

Lijst

De militairen worden toegevoegd aan een lijst van personen die verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige onderdrukking van Syrische burgers, steun verlenen aan het regime of geassocieerd zijn met dergelijke personen. Met deze toevoeging telt de lijst 239 personen voor wie een reisverbod en een bevriezing van tegoeden geldt. Daarnaast zijn van 67 entiteiten de tegoeden bevroren.

VN-databank 

Nederland zet zich internationaal actief in om straffeloosheid in Syrië aan te pakken. Eerder deze maand was minister Koenders gastheer van een internationale conferentie in Den Haag over de oprichting van een VN-databank voor bewijsmateriaal van misdaden die in Syrië zijn gepleegd. Deze bewijzenbank moet de vervolging van verdachten bevorderen.

Categorie:
Provincie: