woensdag, 22. maart 2017 - 14:54 Update: 22-03-2017 15:04

Rederij aanvaring stuw Grave beperkt aansprakelijk

Rederij aanvaring stuw Grave beperkt aansprakelijk
Foto: Rijkswaterstaat
Rotterdam

De rederij die eigenaar is van het binnenvaartschip Maria Valentine, die in december 2016 de stuw bij Grave ramde waardoor deze beschadigd raakte, is woensdag door de maritieme kamer van de rechtbank in Rotterdam beperkt aansprakelijk verklaard.

Maximumbedrag

Het maximumbedrag waarvoor de eigenaar van de Maria Valentine bij eventuele schadeclaims aansprakelijk is is voorlopig vastgesteld op ongeveer 912.000 euro. Dit bedrag wordt door de eigenaren op een speciale rekening gestort waarna een door de rechtbank Rotterdam benoemde vereffenaar gaat inventariseren welke vorderingen voorlopig kunnen worden erkend.

Vorderingen

Vervolgens zal door de rechter-commissaris een verificatievergadering worden gehouden waarbij vorderingen definitief erkend kunnen worden. In geval van betwiste vorderingen is de kans groot dat vervolgens nog aparte procedures zullen volgen. 

Fonds verdeeld

Tenzij de rechtbank in een later stadium zal oordelen dat de vandaag voorlopige toegestane beperkte aansprakelijkheid komt te vervallen zal het fonds uiteindelijk verdeeld worden over alle schuldeisers met erkende vorderingen

Beperking

De hoogte van het vandaag door de rechtbank voorlopig vastgestelde bedrag is gebaseerd op internationale afspraken die gelden voor onder andere scheepseigenaren. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het laadvermogen en de stuwkracht van het betrokken schip. Dat bepaalt, los van de hoogte van de werkelijke ontstane schade, tot welk bedrag de aansprakelijkheid maximaal wordt beperkt.

Categorie:
Provincie: