donderdag, 11. mei 2017 - 21:26 Update: 11-05-2017 22:07

Miljoenen beschikbaar om zelfdoding op spoor tegen te gaan

Miljoenen beschikbaar om zelfdoding op spoor tegen te gaan
Foto: Archief EHF
Hilversum

Maatregelen om zelfdoding te voorkomen hebben effect, zo blijkt uit genomen proeven.

Daarom trekt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur 14 miljoen euro uit om de maatregelen door de NS en ProRail te laten uitvoeren. Dit schrijft de NOS donderdag.

Uit proeven met hekken, antiloopmatten en borden die verwijzen naar 113 Zelfmoordpreventie blijkt dat deze maatregelen leiden tot een afname van 30 tot 40 procent van het aantal dodelijke indicenten. Dus nu worden deze maatregelen op meer plekken langs het spoor genomen.

Verder komen er proeven met cameratoezicht op afstand bij spoorwegovergangen, worden cursussen omgaan met suïcidale personen voor mensen die bij het spoor werken uitgebreid en zoekt ProRail contact met ggz-instellingen.

Jaarlijks 200 zelfdodingen op het spoor

Op nieuwe treinen gaat de NS frontcamera's installeren. Dit om het onderzoek naar zelfdoding te versnellen. Ook het weer berijdbaar maken van het spoor na zo'n incident moet sneller. Ieder jaar plegen zo'n 200 mensen zelfmoord op het spoor. Dit is verschrikkelijk voor alle betrokkenen, maar zorgt ook jaarlijks voor een miljoen vertraagde treinen. De kosten voor sporbdrijven en de  reizigers bedragen bij elkaar opgeteld 63 miljoen euro.

Categorie:
Provincie: