De gedachte bij de politie is wanneer men weet dat er gefilmd wordt, minder geweld zal worden gebruikt tegen agenten. De pilot in Amsterdam duurt twee jaar en zal moeten uitwijzen of het zijn vruchten afwerpt.
De beelden die gemaakt worden zullen gebruikt als bewijsmateriaal in een strafzaak en bij klachten tegen agenten. Het beeldmateriaal zal volgens de politie niet op internet worden gezet. Alle basisteams inclusief de teams Openbaar Vervoer, Hoofdwegen, Water en Havens en de Hondengeleiders krijgen een aantal bodycams die vrijwillig kunnen worden gedragen. De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt dat deze opneemt.
Bijkomend voordeel is dat een deel van 115 cams direct kunnen streamen naar de meldkamer zodat deze kan meekijken en eventueel bijstand kan sturen. De beelden worden vier weken op een beveiligd netwerk bewaard. Indien noodzakelijk worden de beelden langer bewaard.