dinsdag, 20. juni 2017 - 21:12 Update: 20-06-2017 21:39

Politie zet tijdens pilot stroomstootwapen 112 keer in

Politie zet tijdens pilot stroomstootwapen 112 keer in
Foto: Politie
Driebergen

De politie heeft tijdens de pilot met de taser, waaraan ruim 300 agenten meedoen, het wapen sinds februari van dit jaar 112 keer gebruikt. 'In 72 gevallen was dreigen met afvuren genoeg, bij 21 aanhoudingen is het wapen echt afgevuurd', zo meldde de politie dinsdag op een persbijeenkomst over de eerste gebruikscijfers. Een uitgebreide analyse volgt bij de tussentijdse evaluatie in september.

300 agenten opgeleid

Sinds februari gebruiken agenten in Amersfoort, Zwolle en Rotterdam het stroomstootwapen in hun dagelijks werk op straat. Omdat het om een heel nieuw type wapen gaat, houden ze een jaar lang nauwkeurig bij hoe het werkt. In totaal zijn ruim 300 collega’s opgeleid om het wapen, de Taser X2 CEW, te gebruiken. De Taser schakelt een verdachte lang genoeg uit  om de agent de kans te geven de situatie onder controle te krijgen. Het wapen brengt geen permanent letsel toe. 

Overbruggen

Aanleiding voor de pilot is de zoektocht van de politie naar een wapen dat qua impact tussen het dienstpistool en de wapenstok en pepperspray in zit. Agenten komen steeds vaker in gevaarlijke situaties terecht waarbij bijvoorbeeld mensen door het dolle zijn en veel geweld gebruiken. 

Tussenoplossing

Dan hebben ze meer nodig dan een wapenstok om verdachten onder controle te brengen. Tegelijkertijd vinden ze de inzet van het pistool of de politiehond vaak te zwaar vanwege de kans op ernstig of zelfs dodelijk letsel. Het stroomstootwapen dat nu getest wordt, zou die afstand kunnen overbruggen. 

Pijltjes afvuren

Het nieuwe wapen kan op twee manieren worden gebruikt. Door het afvuren van twee pijltjes op het lichaam van een verdachte raken spiergroepen vijf seconden lang verlamd. Agenten kunnen ook rechtstreeks het wapen op het lichaam zetten en de verdachte een stroomstoot toedienen (‘stunnen’). Dat laatste werd in de pilot 13 keer gedaan.

Zelfmoord

Hondengeleider Ricardo (41) gebruikte het nieuwe wapen sinds februari drie keer. Als er ergens een gevaarlijke situatie is waar geweld gebruikt wordt, worden hij en zijn hond ingeschakeld. ‘Een keer heb ik hem afgevuurd op een jongen met een mes die zelfmoord dreigde te plegen. Elke keer als mijn collega’s en ik dichterbij kwamen, bedreigde hij ons ook. Toen het kon, heb ik hem getaserd en konden we hem onder controle brengen. Ik ben blij dat ik toen het stroomstootwapen had. Anders had ik misschien moeten schieten en hem permanent letsel toegebracht. Op iemand met een mes stuur je geen diensthond af.’

'Taser is effectief'

Ricardo is blij met deze aanvulling op zijn bestaande uitrusting. ‘In elke geweldssituatie maak ik opnieuw de afweging welk wapen ik ga gebruiken. Het stroomstootwapen is heel effectief’. Het zou mooi zijn als het aan onze uitrusting wordt toegevoegd.’

Pilot duurt minimaal een jaar

De pilot duurt minstens een jaar. Op basis van de resultaten nemen de politie en de Minister van veiligheid en Justitie een besluit over het gebruik ervan.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: