vrijdag, 30. juni 2017 - 9:31 Update: 30-06-2017 15:39

'Vernieuwde conditietest bij de brandweer is veel te zwaar voor vrouwen'

'Conditietest bij de brandweer is veel te zwaar'
Foto: Meulendijks Brandweer Veldhoven
Hilversum

De conditietest bij de brandweer is veel te zwaar. Dat stelt brandweervrouw Jorien Traas die vandaag haar beklag doet bij het College voor de Rechten van de Mens. Volgens Traas tegenover de NOS is de test discriminerend.

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) steunt haar zaak omdat ze van brandweermensen vanuit het hele land talloze klachten krijgen over de onlangs vernieuwde conditietest. De VBV vreest dat er door de test steeds meer vrijwilligers zullen afhaken. Met name zakken veel brandweervrouwen en 'ouderen' voor de test.

Traas (53) uit Oosterbeek, die al zeventien jaar vrijwilliger bij de brandweer is, vindt de nieuwe conditietest discriminerend omdat die geen rekening houdt met verschillen tussen mannen en vrouwen. In de vernieuwde test is het onderdeel trappenlopen opgenomen. Bij die oefening moet je met 42 kilo extra bepakking, zonder de leuning te gebruiken, honderd treden lopen op een stairmaster.

Ondanks hard trainen komt Traas niet verder dan tachtig treden op het apparaat. Dat betekent het einde van haar actieve brandweercarrière.

De vakbond steunt haar in haar actie. Voorzitter Marcel Dokter wijst erop dat brandweerwerk een teamprestatie is. "Wij vormen bij de brandweer een team van zes mensen en met dat team lossen we het probleem op. Daar zijn meer talenten voor nodig dan alleen de fysieke. En dan is het goed dat er diversiteit is en geen eenheidsworst."

Het College voor de Rechten van de Mens doet over twee maanden uitspraak. 

Brandweer Nederland zegt tevreden te zijn over de nieuwe conditietest. ''Hij maakt een eind aan het allegaartje van oefeningen dat er eerst was. Mannen en vrouwen moeten immers aan dezelfde diploma-eisen voldoen en worden voor dezelfde klussen ingezet.''

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: