dinsdag, 4. juli 2017 - 14:02

Zomervakantie begint met veel files op Europese wegen

Zomervakantie begint met veel files op Europese wegen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

In de regio Midden sluiten de scholen aanstaande vrijdag 7 juli hun deuren. Voor ruim één miljoen mensen begint de zomervakantie. Van een massale uittocht is volgens de ANWB nog geen sprake. Wel moeten reizigers rekening houden met vertraging door files op de Europese vakantieroutes.

In Duitsland zijn het de vele wegwerkzaamheden die voor automobilisten voor oponthoud zullen zorgen. Dat geldt vooral voor de A1 Keulen-Dortmund, A5 Karlsruhe-Bazel, A7 Ulm-Füssen en bij Hamburg, A61 Ludwigshafen-Mönchengladbach en de A99 rondweg München. De A40 Venlo richting Essen is bij Duisburg het hele weekend dicht.

In België begint dit weekeinde de bouwvak in een aantal regio’s. Daar vertrekt vrijdagmiddag en zaterdag een grote stroom vakantiegangers vooral richting het zuiden. Bovendien is door werkzaamheden de E34 Eindhoven richting Antwerpen tussen Turnhout en Lille dicht van vrijdag 7 juli 19.00 uur tot maandag 10 juli 05.00 uur.

De drukste wegen in Frankrijk zijn zaterdag vanuit Parijs de A6 en A7 naar het zuiden en de A10 richting Bordeaux. Ook de route door midden-Frankrijk over de A71 en A75 is erg druk. De toeristenbond verwacht ook oplopende wachttijden bij de Mont Blanctunnel (N205) richting Italië.

In Zwitserland en Oostenrijk zijn de tunnels de grootste knelpunten. Zo loopt zaterdag de wachttijd voor de Gotthardtunnel in de Zwitserse A2 op tot ruim een uur. Voor de Karawankentunnel (A11) van Oostenrijk naar Slovenië verwacht de ANWB  eveneens een uur wachttijd. Verder wordt in Oostenrijk de Formule 1 race gereden op de Red Bull Ring. Het circuit ligt ongeveer 35 kilometer ten westen van Graz. Er worden vele duizenden Nederlanders verwacht bij de trainingen en bij de race op zondag 9 juli.

Categorie:
Provincie: