dinsdag, 11. juli 2017 - 13:31

Celstraffen voor terroristische misdrijven

Celstraffen voor terroristische misdrijven
Foto: SXC
Den Haag

Twee neven die in oktober 2015 naar Turkije zijn gereisd, zijn door de rechtbank Den Haag veroordeeld voor terroristische misdrijven. Eén van hen is destijds naar Syrië doorgereisd, heeft zich daar aangesloten bij IS en is gaan deelnemen aan de gewapende jihadstrijd. De andere man wilde zich ook aansluiten, maar is om onduidelijke redenen vanuit Turkije naar Nederland teruggekeerd.

Syriëganger

De man die naar Syrië is afgereisd en daar, naar alle waarschijnlijkheid, nog steeds aan de strijd deelneemt, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. 

Voorbereiding van terroristische misdrijven

De man die is teruggekeerd naar Nederland is veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Voorafgaand aan zijn vertrek naar Turkije had hij onder andere tickets geboekt, een groot geldbedrag opgenomen en een afscheidsbericht op zijn telefoon achtergelaten. Daarin stond dat hij deel wilde gaan nemen aan een trainingskamp en op het pad van God martelaar wilde worden. De rechtbank acht bewezen dat deze man ook wilde afreizen naar het strijdgebied in Syrië om zich aan te sluiten bij IS, maar om onduidelijk gebleven redenen naar Nederland is teruggekeerd. De rechtbankgelooft het verhaal van verdachte dat hij alleen maar op vakantie ging naar Turkije, niet. Deze man heeft zich hiermee schuldig gemaakt aan de voorbereiding van terroristische misdrijven. De rechtbank heeft bij de strafmaat meegewogen dat deze man uit eigen beweging is teruggekeerd.

Categorie:
Provincie: