woensdag, 12. juli 2017 - 14:06 Update: 12-07-2017 14:52

IS roept op om aanslag te plegen op het EK vrouwenvoetbal

IS roept op om aanslag te plegen op het EK vrouwenvoetbal
Foto: Archief Sxc
Amsterdam

Islamitische Staat (IS) heeft opgeroepen om een aanslag te plegen op het EK vrouwenvoetbal in Nederland.

Dit heeft de SITE Intelligence Group, een organisatie die communicatie van terroristische organisaties monitort naar buiten gebracht. IS zou graag zien dat 'lone wolves'  stadion Galgenwaard in Utrecht aanvallen  tijdens de wedstrijd Engeland-Schotland op 19 juli. SITE Intelligence Group heeft die informatie uit een pro-IS-kanaal van de chat-app Telegram.

SITE Intel Group @siteintelgroup: Pro-IS Telegram Channel Urges Attack on Football Stadium During Women’s Euro 2017 in Utrecht http://tinyurl.com/y6wq52vp

Dreigingsinschatting

Het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is op de hoogte van de dreiging. Woordvoerder van NCTV, Lodewijk Hekking, zegt tegen het AD: 'We nemen het serieus en onderzoeken hoe we het moeten duiden. n zijn algemeenheid, om mensen gerust te stellen, is het goed om te weten dat bij dit soort evenementen altijd een dreigingsinschatting wordt gemaakt. Mocht er een dreiging zijn, dan worden er extra maatregelen genomen. Zichtbaar of onzichtbaar. Denk aan de extra controles na een melding bij het grootschalige dance-event Sensation in de Arena of Schiphol.'

Wimbledon en Onafhankelijkheidsdag-vieringen

Het is opvallend dat juist deze wedstrijd wordt genoemd, waar nog maar 4500 kaarten voor zijn verkocht, zo weet de krant. In een uitverkocht stadion Galgenwaard kunnen wel 23.000 mensen. IS riep eerder deze maand op om tennistoernooi Wimbledon en Onafhankelijkheidsdag-vieringen in de VS aan te vallen.

De speelsteden van WEURO 2017 zijn Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. De openingswedstrijd vindt 16 juli 2017 plaats in Utrecht (18.00 uur, Nederland - Noorwegen) en de finale is 6 augustus 2017 in Enschede.