woensdag, 19. juli 2017 - 13:58 Update: 19-07-2017 14:02

Is een uitvaartverzekering echt nodig?

Is een uitvaartverzekering echt nodig?
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De vraag of een uitvaartverzekering echt nodig is hangt af van de situatie. In feite sluit je een uitvaartverzekering niet voor jezelf af maar voor je nabestaanden. Jouw nabestaanden zijn immers de mensen die opdraaien voor de kosten van jouw begrafenis of crematie.

Wanneer hier geen geld voor beschikbaar is zullen jouw nabestaanden deze kosten uit hun eigen zak moeten betalen, tenzij er een uitvaartverzekering afgesloten is. De meeste mensen willen niet dat hun nabestaanden deze lasten moeten dragen en zullen daarom voor een uitvaartverzekering kiezen of hiervoor geld sparen. Heeft u interesse in een uitvaartverzekering? Voor een vergelijking van uitvaartverzekeringen kunt u eens kijken op Uitvaartverzekeringvergelijken.com.

Sparen of een uitvaartverzekering afsluiten

Je hoort vaak dat men een uitvaartverzekering niet nodig vindt omdat er genoeg spaargeld voorhanden is. Echter weet je nooit wanneer het overlijden gaat plaatsvinden, wellicht kan je niet anders dan tussentijds een gedeelte van het gereserveerde geld besteden en is er dus de vraag of er bij overlijden nog voldoende spaargeld beschikbaar is. Als dit niet het geval is zullen jouw nabestaanden de rest van de kosten moeten waarnemen. In principe zal je gedurende je levensloop het spaargeld moeten reserveren voor de uitvaart zodat je nabestaanden zeker zijn voor dekking van deze kosten. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de stijgende kosten voor een uitvaart. Een gemiddelde uitvaart kost op het moment ongeveer 8.500 euro en dat bedrag blijft stijgen, je zal dan ook elk jaar een bedrag extra moeten reserveren dan wel extra sparen.

Met een uitvaartverzekering ben je er zeker van dat er geld uitgekeerd wordt op het moment van overlijden. Het verzekerde bedrag is vastgesteld en dit zal niet minder zijn, jouw nabestaanden kunnen dit geld dan ook volledig gebruiken om jouw begrafenis of crematie te bekostigen. Daarnaast is er bij de meeste uitvaartverzekeringen rekening gehouden met inflatie, het verzekerde bedrag wordt hierdoor elk jaar iets hoger. Bovendien hoeft er met een natura uitvaartverzekering helemaal geen rekening gehouden te worden met inflatie, deze polis keert producten en diensten uit.

Soorten uitvaartverzekering?

Over het algemeen hebben we 3 soorten uitvaartverzekeringen. De natura uitvaartverzekering, de kapitaal uitvaartverzekering en de uitvaartdeposito. Bij een natura uitvaartverzekering wordt de uitvaart voor een groot deel verzorgd door de uitvaartverzekeraar, u krijgt als het ware een pakket met producten en diensten. Bij de kapitaal uitvaartverzekering wordt er een vast bedrag uitgekeerd waarmee zelf een uitvaart samengesteld kan worden. Men heeft hierbij dus wat meer vrijheden. Over het algemeen is de natura uitvaartverzekering toch de meest gekozen, het blijkt dat nabestaande niet echt zitten te wachten op het regelen van dergelijke zaken.

Bij een kapitaal uitvaartverzekering blijft het echter de vraag of er voldoende geld beschikbaar is. Een derde optie is de uitvaartdeposito, deze optie is interessant voor mensen die nu al over het spaargeld beschikken. Zij kunnen eenmalig een bedrag storten en dit bedrag zal bij overlijden uitgekeerd worden aan de nabestaanden, bovendien zal dit bedrag verhoogd worden met rente vergoedingen. Bij deze optie zal men zelf rekening moeten houden met inflatie en eventueel tussentijds extra geld storten.

Categorie:
Provincie: