donderdag, 27. juli 2017 - 11:00 Update: 27-07-2017 13:42

Bereikbaarheid 1-1-2 bij piekbelasting slecht door achterhaalde techniek

Bereikbaarheid 1-1-2 bij piekbelasting moet beter
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het opnemen en doorschakelen van 1-1-2 oproepen kent risico’s als veel mensen tegelijk naar het alarmnummer bellen. Ook zijn er nog steeds kwetsbaarheden in mobiele netwerken om de bereikbaarheid te waarborgen.

Dat blijkt uit onderzoek naar de bereikbaarheid van meldkamers door de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ), de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en Agentschap Telecom (AT). De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vroeg om dit onderzoek na de stroomstoring op 17 januari 2017.

Tijdens deze stroomstoring kwamen circa 360.000 aansluitingen in Amsterdam, Landsmeer, Oostzaan en Zaandam zonder stroom te zitten. De gemeenschappelijke meldkamer Amsterdam-Amstelland en de landelijke 1-1-2 centrale kregen hierdoor te maken met een piekbelasting.

Sommige bellers stonden minuten in de wacht. Het rapport is vandaag aangeboden aan burgemeester Van der Laan als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, minister Blok (Veiligheid en Justitie) en minister Kamp (Economische Zaken).

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: