zondag, 10. september 2017 - 15:15

Molenwaard gemeente met meeste monumentale molens

Molenwaard gemeente met meeste monumentale molens
Foto: fbf
Molenwaard

In bijna 83 procent van alle Nederlandse gemeenten staan één of meerdere molens met de status van rijksmonument. De gemeente Molenwaard heeft er met 43 molens verreweg de meeste.

Molenwaard is op 1 januari 2013 ontstaan door samenvoeging van de Zuid-Hollandse gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. De nieuwe gemeente dankt haar naam aan de talloze windmolens die er staan, waaronder de molens bij Kinderdijk die sinds 1997 ook op de werelderfgoedlijst van de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) staan. Súdwest-Fryslân is met 31 monumentale molens goed voor een tweede plaats, op de voet gevolgd door Alkmaar met 30 molens. Hierna volgen de gemeenten Kaag en Brassem en Littenseradiel met 21 en 20 molens.

Meeste monumentale kastelen en landhuizen in Wassenaar

Wie graag monumentale kastelen of landhuizen wil bezoeken, kan het beste naar de gemeente Wassenaar of Stichtse Vecht gaan. Beide gemeenten hebben meer dan veertig kastelen of landhuizen met de status van rijksmonument. Vooral in de regio rond Utrecht en in de Achterhoek zijn veel monumentale kastelen, landhuizen of buitenplaatsen te vinden.

Categorie:
Provincie: