maandag, 11. september 2017 - 14:31 Update: 11-09-2017 14:54

Inspectie haalt 23 honden weg bij vermeende Brabantse hondenhandelaar

Inspectie haalt 23 honden weg bij vermeende Brabantse hondenhandelaar
Foto: Dierenbescherming
Heusden/Landerd

Vorige week woensdag zijn door inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en agenten van de politie Oost-Brabant 23 verwaarloosde honden, waaronder pups, in bewaring genomen. Dit meldt de Dierenbescherming maandag.

'De dieren waren ondergebracht op adressen van een vermeende hondenhandelaar in de gemeenten Heusden en Landerd. De slechte huisvesting en verzorging waren aanleiding voor het direct weghalen van de dieren', aldus de Dierenbescherming.

Administratie niet in orde

LID en politie kwamen de zaak op het spoor tijdens een controle van het woonhuis van de vermeende handelaar in de gemeente Heusden na meldingen bij het landelijk meldpunt 144 en de wijkagent. Het was ook al niet de eerste keer dat de LID hier in actie moest komen. 

Oude paardenboxen

Bij de woning bleken 2 volwassen honden en 5 pups te zitten. De dieren zaten in niet al te schone, oude paardenboxen en hadden last van vlooien. Er is ook administratie gevonden die duidt op handel in honden waarbij er aanwijzingen zijn dat dit niet volgens de regels gebeurt. De administratie is in beslag genomen voor verder onderzoek.

Vlooien en luizen

In twee donkere schuren in Landerd, in gebruik bij dezelfde persoon, bleken in totaal 33 honden te zitten. De verblijven waren donker, vuil, nat en in sommige gevallen te klein. De dieren, waaronder meer pups, zijn door een dierenarts onderzocht en bleken onder de vlooien en luizen te zitten. 

Op basis van deze bevindingen gaf RVO, de overheidsinstelling die onder andere toeziet op het naleven van de wet dieren, opdracht om 23 honden meteen in bewaring te nemen. Deze honden zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze de nodige zorg krijgen.

Inspecteur LID

'Hoe kan je zo je dieren houden? Deze honden en pups beginnen al met een achterstand door onkunde van een mens. Jezelf verrijken zonder naar de intrinsieke waarde van het dier te kijken...in en in triest!'

Maatregelen, kosten en verantwoording

Voor zowel de honden bij het woonhuis als de overgebleven 10 honden in de schuren krijgt de eigenaar meerdere bestuursrechtelijke maatregelen opgelegd om ervoor te zorgen dat het welzijn van de dieren verbeterd wordt. De inspecteurs van de LID controleren of de eigenaar deze maatregelen ook nakomt. 

Verder komen de kosten die gemaakt worden voor de verzorging en opvang van de 23 meegenomen honden voor rekening van de eigenaar en hij zal zich na afronding van het onderzoek voor de rechter moeten verantwoorden.

Categorie:
Provincie: