maandag, 11. september 2017 - 19:02

Statenfractie van GroenLinks in Friesland in actie tegen laagvliegers

Statenfractie van GroenLinks in Friesland in actie tegen laagvliegers
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Leeuwarden

Het is onnodig dat vanaf 2019 vliegtuigen op 1800 meter over het zuiden van Friesland komen vliegen. Dat moet hoger. Dit stellen raadsleden en de Statenfractie van GroenLinks in Friesland.

Retze van der Honing (fractievoorzitter GrienLinks): ”De vliegtuigen van en naar Lelystad komen zo laag over, dat ze zeker last gaan veroorzaken. We roepen het Rijk op om nu onmiddellijk werk te maken van het herinrichten van het luchtruim, waardoor het mogelijk wordt om die vliegtuigen hoger te laten vliegen. Zo’n voornemen heeft het ministerie al een hele tijd, maar is daar nog niet mee begonnen. In plaats daarvan maken ze de onbegrijpelijke keuze voor deze laagvliegroutes. Ook boven Oost- en Midden Nederland komen van deze laagvliegroutes. De Friezen zijn pas in juni 2017 bij het overleg hierover betrokken. Wij verwachten dat onze gedeputeerde hard stelling neemt tegen deze plannen. Dit mag geen voldongen feit zijn.”
 
Marlene Postma (raadslid GroenLinks Weststellingwerf), Sipke van Belle (raadslid GroenLinks Ooststellingwerf), Matthijs Sikkes (raadslid De Fryske Marren), en Angeline Kerver (raadslid GroenLinks SWF): “Wij verzetten ons, samen met de protesterende burgers en actiegroepen, tegen deze zogenaamde ‘aansluitroutes’ van de vliegtuigen over onze gemeenten. De herrie van zo’n laag overkomend vliegtuig heeft enorme impact op de leefomgeving. Dat geldt voor de bewoners, voor de vogels die op dezelfde hoogte vliegen als deze vliegtuigen, maar ook zullen de mensen, die juist naar Friesland komen voor de rust en de ruimte, last van de vliegtuigen krijgen. We maken ons daarnaast zorgen over de informatievoorziening door het Rijk. Er is nog veel onduidelijk over de mate waarin het luchtruim echt geschikt is voor de uitbreiding van vliegveld Lelystad. 
 
Hoe meer mensen zich laten horen, hoe beter. Mensen kunnen de petitie ‘Red Fryslân – tegen laagvliegroutes boven onze meren en kusten’ bijvoorbeeld tekenen of naar de informatiebijeenkomst gaan op 20 september in Steenwijk of op 4 oktober in Balk.”   De raadsleden hebben ieder in hun gemeente om informatie gevraagd aan de colleges. Zij worden in deze oproep gesteund door hun GroenLinkse collega’s in andere Friese gemeenten. 

Categorie:
Provincie: