vrijdag, 15. september 2017 - 7:48 Update: 15-09-2017 12:41

Beginstand Nationale actiedag Sint-Maarten: 5,2 miljoen euro

Beginstand Giro 5125 op Nationale actiedag ‘Nederland helpt Sint-Maarten’:  5,2 miljoen euro
Hilversum

De Nationale Actiedag ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ van Giro 5125 is in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum van start gegaan. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk heeft samen met zanger/presentator Jamai en een grote groep schoolkinderen met lampionnen de Nationale Actie geopend. Nederland heeft tot nu toe op Giro 5125 een bedrag van 5,47863 miljoen euro gestort voor meer hulp aan de slachtoffers van orkaan Irma. Het Rode Kruis is dankbaar voor alle steun, maar er zijn nog vele miljoenen euro’s nodig om de zwaarst getroffen mensen te voorzien in eerste levensbehoeften en onderdak.

Iedereen welkom, gratis terugreis met NS

Iedereen is welkom om in het Actiecentrum in Beeld en Geluid langs te komen. Mensen kunnen langskomen om een donatie te doen, maar ook om optredens van de diverse artiesten bij te wonen of de belteams met Bekende Nederlanders te zien. Kinderen worden opgeroepen met hun zelfgemaakte lampions naar Hilversum te komen en lege flessen mee te nemen om een zo groot mogelijke berg statiegeldflessen te maken. In het Actiecentrum zijn allerlei activiteiten, van een knutselhoek tot een sneltekenaar. Ieder uur zijn er optredens van artiesten. De NS biedt iedereen die met de trein komt een gratis thuisreis aan.

De hulpverlening gaat onverminderd door. Elke dag vinden er voedsel en waterdistributies plaats. Ook is een specialistenteam van het Rode Kruis op Sint Maarten aangekomen,  om mensen te zoeken die als vermist zijn opgegeven. Naast voedsel, water en onderdak blijft de behoefte aan spullen om huizen te repareren, dekzeilen en gereedschap onverminderd hoog.

De Nationale Actiedag is vandaag de hele dag live via Radio 2 te volgen. NPO1 besteedt de hele dag door veel aandacht aan de actie, met ’s avonds speciale uitzending op NPO1 vanuit het actiecentrum van 21.30 uur tot 22:20 uur. Verder zijn er in Beeld en Geluid muziekoptredens, zitten er bekende Nederlanders en Youtubers in het belpanel en er is te zien hoe de noodhulpgoederen van het Rode Kruis eruit zien, zoals deze ook in Sint Maarten worden ingezet.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: