zaterdag, 16. september 2017 - 17:52 Update: 16-09-2017 18:04

Servicelijnen supermarkten overbelast door belactie Milieudefensie

Servicelijnen supermarkten overbelast door belactie Milieudefensie
Foto: Milieudefensie/Mariekw Wijntjes
Servicelijnen supermarkten overbelast door belactie Milieudefensie
Foto: Milieudefensie/Marieke Wijntjes
Utrecht

Servicelijnen van de zes grote supermarkten waren vanmiddag overbelast door een actie van Milieudefensie.

Vincent Bijlo en Floris Bosma, bezorgde burgers en boze boeren vroegen de supermarkten alleen nog duurzame melk in het schap te leggen. Gewone melk levert te veel milieuschade op. Twee supermartken gooiden hun servicelijnen dicht en de gemiddelde wachttijd tijdens de actie liep op tot tien minuten.

Floris Bosma: "Ik vind duurzaamheid vanzelfsprekend, maar supermarkten blijkbaar nog niet en dat moet snel veranderen. Het milieu, klimaat en de samenleving vragen nu om duurzame melk en niet over 5 jaar. Supermarkten hebben dat door deze actie vandaag heel vaak gehoord."

Koe en land

Boer Johan Koot, uit Oudekerk aan den Rijn in het belpanel: "Als boer wil ik graag duurzame melk produceren, want ik hou van mijn koeien en mijn land. Als de supermarkt mij een paar cent meer voor de melk betaalt, kan ik duurzaam aan de slag. Ik denk dat die boodschap bij de supers vandaag wel is aangekomen."

Stop met wijzen naar elkaar

Bart van Opzeeland van Milieudefensie: “De actie laat zien dat burgers en boeren alleen nog maar duurzame melk in het schap willen. Supermarkten moeten stoppen met wijzen naar elkaar. Het kan en iedereen is er klaar voor, nu de supermarkten nog."

Van Amsterdam tot Eindhoven

Behalve vanuit het pop-up callcenter in Utrecht zijn supermarkten ook vanuit Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Tilburg en Assen bestoken met mail en telefoontjes van boze burgers en boeren.

Te weinig betaald

Milieudefensie vraagt supermarkten alleen nog duurzame melk te verkopen. De productie van melk tast het milieu aan. Oerwoud is gekapt voor het voer van de koe. Omdat de gemiddelde Nederlandse boer te weinig betaald krijgt voor zijn melk ziet hij zich genoodzaakt om veel koeien te houden. Met een mestoverschot en extra uitstoot van broeikasgassen tot gevolg.

Ruim 40.000 keer

Milieudefensie heeft naast de actie van vanmiddag ruim 40.000 handtekeningen opgehaald voor duurzame melk in de supermarkten. Als supermarkten alleen nog duurzame melk verkopen, kunnen boeren milieuvriendelijker gaan werken. Als onze melk duurzaam wordt geproduceerd dan neemt het Nederlandse mestprobleem af, lopen koeien in de wei en krijgen ze veevoer uit Europa.

Categorie:
Provincie: