woensdag, 20. september 2017 - 17:47 Update: 20-09-2017 17:51

Eerste Johan Cruijff Vijfje in Olympisch Stadion geslagen

Eerste Johan Cruijff Vijfje in Olympisch Stadion geslagen
Foto: KNM
Amsterdam

Woensdag vond de ceremoniële Eerste Slag van het Johan Cruijff Vijfje plaats. Deze speciale herdenkingsmunt is ontworpen ter nagedachtenis aan de wereldberoemde nummer 14 en is de eerste Nederlandse herdenkingsmunt met een sporticoon.

Danny Cruijff

De Eerste Slag van de munt werd middels een historische slingerpers verricht door Danny Cruijff, de vrouw van Johan Cruijff, in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De munt geldt in geheel Nederland als wettig betaalmiddel en is vanaf vandaag in omloop. 

Muntmeester

Bij de ceremoniële Eerste Slag van het Johan Cruijff Vijfje vervulde muntmeester Stephan Satijn de rol van gastheer namens de Koninklijke Nederlandse Munt. Andere aanwezigen waren Hennie Bouwe, de ontwerper van de munt, Agnes Vos namens het ministerie van Financiën, Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation, ambassadeurs van de Cruyff Foundation en bijna duizend kinderen. 

Open Dag van de Johan Cruyff Foundation

De ceremoniële Eerste Slag vond plaats tijdens de Open Dag van de Johan Cruyff Foundation, waarvan Cruijff de oprichter was. De Foundation, die dit jaar twintig jaar bestaat, heeft de missie om jeugd in beweging te brengen en om jongeren maatschappelijk vooruit te helpen. Tijdens de Open Dag waren bijna duizend kinderen met en zonder beperking aanwezig en konden zij wel dertig verschillende sporten uitproberen.

Ontwerp

De ontwerper van het Johan Cruijff Vijfje heeft voor het ontwerp van de munt gekozen voor een iconisch 3D-ontwerp van Johan Cruijff op de keerzijde van de munt. Koning Willem-Alexander is op de voorkant van de munt even groot afgebeeld. Hiermee wordt de gelijkwaardigheid en saamhorigheid benadrukt. Door het afwisselen van mat en glans ontstaat op de keerzijde een strook die een voetbalshirt suggereert. Op die zijde prijkt ook Cruijffs rugnummer 14. 

Populariteit munt

De introductie van het Johan Cruijff Vijfje komt in het jaar dat de voetballer 70 jaar zou zijn geworden. Dat Johan Cruijff voor veel Nederlanders nog steeds een icoon is, blijkt ook uit de populariteit van de munt. Nadat het ontwerp van de munt werd onthuld, was het mogelijk om de munt alvast te bestellen. Inmiddels zijn alle speciale uitgiften bij de Koninklijke Nederlandse Munt al uitverkocht. 

'Dit bewijst maar weer eens hoe populair herdenkingsmunten zijn en ook hoe populair Johan Cruijff nog altijd is', zegt Stephan Satijn, muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt. 'Wat deze munt verder uniek maakt, is dat het de allereerste Nederlandse herdenkingsmunt is met een sporticoon die recent na zijn overleden een herdenkingsmunt krijgt. Dit maakt de munt nog eens extra speciaal en gewild.'

Beschikbaarheid

Het Johan Cruijff Vijfje is vanaf vandaag een wettig betaalmiddel binnen Nederland en heeft een nominale waarde van 5 euro. Het Johan Cruijff Vijfje verschijnt ook in een aantal bijzondere verzamelaarsuitgiften, onder andere in goud en zilver. De munt is uitverkocht via www.knm.nl, maar nog wel beperkt beschikbaar bij ruim 70 locaties van Goudwisselkantoor.

Categorie:
Provincie: