dinsdag, 26. september 2017 - 15:49 Update: 26-09-2017 18:16

Baankansen en salarissen na HBO studie gestegen

Baankansen en salarissen na HBO studie gestegen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het hbo trekt meer studenten dan ooit, maar tegelijk blijft er op aanzienlijke schaal sprake van uitval en vertraging. Bovendien zijn de baankansen bij lang niet alle studies goed. Dat blijkt uit de nieuwe Keuzegids Hbo 2018, die alle opleidingen kritisch met elkaar vergelijkt.

De gids begint met een verrassende boodschap: twijfel is nuttig! Dat blijkt uit de Aansluitmonitor 2017, een grote enquête waarin hbo- en wo-studenten terugblikken op hun studiekeuze. Degenen die het kiezen van een studie indertijd makkelijk vonden, blijken in hun eerste jaar duidelijk minder studiepunten te halen dan degenen die met hun studiekeuze geworsteld hebben. Twijfel helpt scholieren blijkbaar een gedegen afweging te maken. Dat geldt vooral als ze de goede hulpmiddelen gebruiken. Uit dezelfde enquête blijkt dat twijfelaars die de Keuzegids gebruikten, nog meer studiepunten halen dan anderen.

Meer dan basiskwaliteit

Alle legaal aangeboden hbo-opleidingen in Nederland worden gekeurd door de keuringsinstantie NVAO. De gidsredactie wijst erop dat die keuring maar eens in de zes jaar plaatsvindt, en ook niet al te streng is. Als een opleiding maar aan de basiskwaliteit voldoet, kan ze verder. De Keuzegids schrijft: “Het lijkt wat op de autokeuring APK. Maar zelden wordt er een opleiding van de weg gehaald”. Het advies van de Keuzegids aan studiekiezers is: “eis meer dan basiskwaliteit”. Om daarbij te helpen, biedt de Keuzegids per vakgebied steeds een ranglijst waarin alle opleidingen op tien kwaliteitsissues met elkaar vergeleken worden.

Topopleidingen

Op grond van verzamelde kwaliteitsgegevens wijst de Keuzegids Hbo dit jaar 176 topopleidingen aan. Dat is op ruim 14 procent van alle hbo-opleidingen. Maar dat betekent niet dat je om elke hoek van de straat toponderwijs tegenkomt. Slechts één op de tien hbo-studenten heeft het geluk zulk onderwijs te krijgen, want het zijn vooral kleinschalige opleidingen die hoog scoren. Bij de kunsten, in de hotelsector en bij particuliere business-opleidingen is de topkwaliteit ruim aanwezig. Maar wie iets met rechten of bestuurskunde wil doen, moet hard zoeken om een degelijke opleiding te vinden. Hetzelfde geldt in de communicatiesector, waar vooral enkele journalistiekopleidingen hard afgestraft worden. De tegenpool is de New School for Information Services in Amsterdam, de absolute topper in het communicatiehoofdstuk. Prijzig, maar ook steengoed.

Andere highlights uit deze gids:

  • Baankansen en salarissen zijn wel gestegen, maar het verschil tussen studierichtingen blijft groot. En de risico’s zitten soms in andere hoeken dan verwacht. Zo blijkt een hbo-diploma rechten, bestuurskunde of international business maar voor iets meer dan de helft van de afgestudeerden een snelle opstap naar betaald werk. Heel veel anderen studeren eerst nog maar verder.
  • Beste scholen. Gemiddeld over alle studies is het Brabantse Avans opnieuw de beste grote hogeschool, gevolgd door Windesheim (Zwolle, Almere) en de Hanzehogeschool in Groningen. Ook bij de middelgrote hogescholen is het podium ongewijzigd, met de CHE in Ede als winnaar. Bij de kleinere hbo-scholen is business school IVA in Driebergen nu nummer één. Vorig jaar werden ze al tweede achter de New School. Die is instelling was dit jaar net te klein om mee te doen in de ranglijst van complete scholen.
  • De meest opvallende stijger is de NHL in Leeuwarden. Deze school bungelde enkele jaren achteraan het peloton van middelgrote scholen, maar maakt nu de sprong naar de subtop. Komend jaar gaan ze fuseren met stadgenoot Stenden en ook die school maakte een stap vooruit. Dat biedt perspectief voor een mooie plek in de ranglijst van grootste hbo-scholen.
Categorie:
Provincie: