woensdag, 27. september 2017 - 10:33 Update: 27-09-2017 11:17

Initiatiefnemers correctief referendum laten het nu volledig afweten

Initiatiefnemers correctief referendum laten het nu volledig afweten
Foto: Archief EHF
Den Haag

Jarenlang maakten D66, GroenLinks en PvdA zich sterk voor de invoering van een correctief referendum, waarmee het volk nieuwe wetten kan tegenhouden.

Maar gezien de uitslag van het adviserend referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne  dat deze partijen niet beviel, lieten ze het wetsvoorstel  voor de bindende versie dit jaar vallen. Een bijzonder moment in de parlementaire geschiedenis. Dit schrijven meerdere media woensdag.

Eerste ronde

In een eerste stemronde werd het wetsvoorstel over het bindend referendum wel aangenomen door zowel Eerste als Tweede Kamer. Maar omdat het om een grondwetswijziging gaat, is nu na de verkiezingen een tweede lezing nodig. Daarbij is in beide Kamers een twee derde meerderheid nodig. De VVD, CDA, ChristenUnie en SGP waren altijd al tegen een bindend referendum. Maar GroenLinks, PvdA en D66 die altijd voor waren, hebben sinds de verkiezingen geen werk meer gemaakt van hun initiatief. GroenLinks en PvdA schrapten tijdens hun partijcongressen voor de verkiezingen het correctief referendum al uit het verkiezingsprogramma en congres van D66 wilde bij nader inzien niet dat internationale verdragen onderwerp van het referendum kunnen zijn. En dat is nu wel het geval.

SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt over de houding van de drie partijen tegen de Volkskrant: 'Het is in strijd met de Grondwet om een tweede lezing over een grondwetswijziging niet vlak na de verkiezingen te behandelen. Partijen moeten hom of kuit geven en sowieso is het belangrijk dat hierover verder wordt gediscussieerd.'

Mogelijk ook bindend referendum geschrapt

Voorstanders van het bindend referendum zijn nu SP, Partij voor de Dieren, PVV en Forum voor Democratie. Mogelijk wordt door de vier formerende partijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie  zelfs ook het raadgevend referendum geschrapt