woensdag, 27. september 2017 - 13:18 Update: 27-09-2017 13:31

Nederlanders kiezen persoonlijke lening boven doorlopend krediet

Nederlanders kiezen persoonlijke lening boven doorlopend krediet
Foto: financer.com
Amsterdam

De Nederlandse consument kiest steeds vaker voor een persoonlijke lening in plaats van een doorlopend krediet.

Reeds in 2016 is gebleken dat de Nederlandse burger liever een persoonlijke lening kiest dan een doorlopend krediet. Toentertijd had maar liefst twee op de drie mensen, dus 33,33% een persoonlijke lening in plaats van doorlopend krediet. Er zijn verschillende redenen waarom men tegenwoordig eerder voor een persoonlijke lening zou kiezen. Het grootste voordeel? Je krijgt het bedrag direct op je rekening gestort dus je kunt het direct gebruiken.

Wat is een persoonlijke lening?

Consumenten kunnen in Nederland een persoonlijke lening aanvragen. Deze lening houdt in dat je het aangevraagde geld direct op je rekening krijgt gestort. De hoogte van deze lening ligt tussen de 1.000 euro en 75.000 euro. Veel mensen kiezen voor deze lening omdat je het geld meteen kunt uitgeven. Daarom vragen veel mensen een dergelijke lening aan bij bijvoorbeeld:
● De aankoop van een nieuwe auto.
● De aankoop van een nieuwe keuken.
● De aankoop van een nieuwe badkamer.
● Een verbouwing in huis of op kantoor.
● De aankoop van een boot.
● De aankoop van een caravan of camper.
● Een lening oversluiten (het afbetalen van een duurdere lening).

Een persoonlijke lening is dus handig wanneer je eenmalig geld nodig hebt. Een doorlopend krediet houdt in dat je voor een langere tijd bijvoorbeeld iedere maand een kleiner bedrag leent.

Voordelen persoonlijke lening

Men kiest dus steeds vaker voor een hoog bedrag in één keer dan voor een doorlopend krediet. Dit doen ze omdat een persoonlijke lening veel voordelen heeft. De belangrijkste voordelen zijn:
● Je krijgt het bedrag meteen op je rekening gestort.
● In tegenstelling tot een doorlopend krediet ligt de looptijd vast.
● Je kunt de lening maandelijks aflossen waarbij je een deel rente betaalt en een deel aflossing geld.
● De rente ligt vrijwel altijd tussen 4,2% en 6% dus je weet waar je aan toe bent.
Er zijn dus genoeg voordelen voor de consument om voor een persoonlijke lening te kiezen. Dat is echter niet de enige reden waarom steeds meer Nederlanders een doorlopend krediet links laten liggen.

Ongekend lage rentes

De afgelopen jaren is de rente op een persoonlijke lening enorm gedaald. De verwachting is dat dit alleen maar zal blijven gebeuren de komende jaren: de Europese Centrale Bank wil op deze manier de economie stimuleren. Hierdoor is geld lenen nog nooit eerder zo goedkoop geweest. De consument wil niet meer vastzitten aan een lange doorlopende lening waarbij ze minder geld krijgen en (evenveel) rente moeten betalen. Voor hen is het nu veel aantrekkelijker om een persoonlijke lening aan te vragen omdat ze dan direct toegang hebben tot het geld en toch maar een lage rente hoeven te betalen. Daarnaast staat de rente bij een persoonlijke lening altijd vast; je weet dus waar je aan toe bent. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel, wat inhoudt dat deze kan veranderen. Hierdoor zien we dat meer mensen kiezen voor zekerheid en dus voor een vaste rente.

Fijne voorwaarden

Naast de vaste rente bij een persoonlijke lening is er nog een reden waarom men steeds vaker kiest voor deze vorm van lenen. De banken zijn de laatste jaren steeds soepeler geworden in hun voorwaarden. Waar je eerder tussentijds je lening kon afbetalen en dat met een boete moest bekopen, kun je dit tegenwoordig volledig boetevrij doen. Dat betekent dat je geen boete hoeft te betalen wanneer je de lening tussentijds kunt afbetalen. Deze versoepelde voorwaarden geven de Nederlandse consument meer speling wanneer ze geld willen lenen. Daarom kiest men vaker voor een persoonlijke lening. 

Minder betalingsachterstand op leningen

Een bijzonder gevolg van de overstap van doorlopend krediet naar een persoonlijke lening zien we in een eerder artikel dat steeds minder mensen moeite hebben met het terugbetalen van hun lening. In de eerste helft van 2016 was het voor het eerst sinds de economische crisis dat er minder achterstand van betaling op leningen was. Dit positieve effect is zonder twijfel wat de Europese Centrale Bank verstaat onder het stimuleren van de economie.

Besparen op je persoonlijke lening

Om zelf zo min mogelijk geld uit te geven aan een persoonlijke lening kun je persoonlijke leningen met elkaar vergelijken. Zet je wensen op een rij en kijk welk bedrag je nodig hebt en waarvoor je het geld wilt gaan gebruiken. Je kunt een persoonlijke lenings bij enkele diverse instanties afsluiten zoals bij de bank, bij een financieel adviseur of bij een bemiddelaar. Vraag bij verschillende partijen een offerte aan om zo tot de juiste deal te komen die het beste bij jou past.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):