maandag, 2. oktober 2017 - 16:02 Update: 02-10-2017 16:10

Politie zet taser in bij aanhouding verwarde 13-jarige jongen

Politie zet taser in bij aanhouding verwarde 13-jarige jongen
Foto: Politie
Amersfoort

Afgelopen vrijdagavond heeft de politie in de wijk Leusderkwartier in Amersfoort een verwarde jongen aangehouden. 'Hierbij heeft de politie gebruikt gemaakt van een stroomstootwapen', zo meldt de politie maandag.

Mes

'Vrijdagavond 29 september rond 23.45 uur kwam bij de politie de melding binnen van een jongen in verwarde toestand in een woning', aldus de politie. De 13-jarige jongen, die volgens de ouder van de jongen voor zijn leeftijd heel sterk, groot en fors van postuur was, hield een mes in zijn hand en wilde deze niet wegleggen. Daarbij werd gemeld hij mogelijk een gevaar voor zichzelf kon zijn.

Benaderen in woning

De politieagenten besloten daarop om de jongen in de woning te benaderen. De eerste politieagent ging voorop met een schild en werd gevolgd door een collega met een stroomstootwapen en een hondengeleider. De jongen werd meerdere keren gezegd om zijn mes te laten vallen, maar hij gaf hieraan telkens geen gehoor. 

Taser ingezet

Op het moment dat de knokkels van zijn hand, waarin het mes zat, wit werden, en de jongen naar voren stapte richting de agenten, zette een politieagent het stroomstootwapen in. Daarop staakte de jongen zijn verzet en liet het mes los. Hij kon daarop rustig worden aangehouden.  De jongen is vervolgens in goede fysieke toestand voor beoordeling door de crisisarts meegenomen naar het bureau. Daarna is hij overgedragen aan een zorgkader voor verdere behandeling.

Afweging

Voordat een politieagent een geweldsmiddel gebruikt, maakt hij altijd een afweging welk middel hij inzet. In dit geval heeft de politie bewust gekozen voor het gebruik van het stroomstootwapen. Het gebruik van pepperspray was geen optie in de relatief kleine ruimte vanwege het risico van besmetting van de collega’s. Inzet van de politiehond of het vuurwapen hadden bij de jongen voor aanzienlijk groter letsel kunnen leiden dan het gebruik van het stroomstootwapen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: