dinsdag, 3. oktober 2017 - 11:00 Update: 03-10-2017 11:01

Overleeft VVD-minister Jeanine Hennis (Defensie) debat

Overleeft VVD-minister Jeanine Hennis (Defensie) debat
Foto: Min Defensie
Den Haag

Demissionair VVD-minister Jeanine Hennis (Defensie) staat dinsdagmiddag het moeilijkste debat uit haar politieke carrière te wachten.

Vorige week presenteerde de Onderzoeksraad het vernietigende OVV-rapport over het dodelijke ongeval met een mortiergranaat op Mali waarbij twee militairen omkwamen. Een derde raakte zwaargewond.

De verwachting op het Binnenhof is dat Hennis vandaag nog opstapt. Volgens de Raad is Defensie flink tekort geschoten in de zorg voor de veiligheid van de militairen en heeft de organisatie het belang van meedoen aan internationale missie’s boven het belang van de militairen gesteld.

'Hennis met een mond vol tanden'

Het rapport zorgt nu voor flinke politieke druk op de schouders van Hennis. De minister stelde direct niet te willen aftreden, maar optreden. Daarbij kwam een interview met RTL Nieuws, waarvan de verslaggever de onbewerkte beelden online zette. Hennis kon daarin op een simpele vraag geen antwoord geven. Ze zou verstrikt zijn geraakt in haar eigen woorden, omdat ze de defensieorganisatie in bescherming probeerde te nemen, aldus RTL.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt in haar rapport dat de 'totale ambtelijke en politieke top' van Defensie verantwoordelijk is voor dat wat in Mali is gebeurd. Vanmiddag rond half vier is het debat. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: