woensdag, 25. oktober 2017 - 8:23 Update: 26-10-2017 12:17

Zelf afsteken vuurwerk lijkt voorbij

Zelf afsteken vuurwerk moet verboden worden
Foto: Archief FBF
Utrecht

Zelf afsteken van vuurwerk moet in de toekomst worden verboden. Dat stelt de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven in een notitie. Men pleit dat het een gecontroleerd evenement word met professionele vuurwerkshows.

Afgelopen jaar werd er door de politie gesproken over een ‘rustige jaarwisseling’ maar er is nog steeds sprake van 482 behandelingen van vuurwerkslachtoffers bij de Spoedeisende Hulp;10 tot 15 miljoen schade aan gebouwen, spullen en auto’s; milieugevolgen door te hoge concentraties fijnstof; meer dan 10.000 vuurwerk gerelateerde incidenten en branden; een toename van het zware verboden vuurwerk; 63 geweldsincidenten tegen de politie en 560 aanhoudingen door de politie.

Vooral artsen wijzen op de vuurwerkslachtoffers die iedere jaarwisseling vallen. Personen, onder wie veel jongeren en omstanders (bijna de helft van de vuurwerkslachtoffers is omstander) die gewond raken – soms met blijvend letsel.

In 2014 zijn onder anderen de oogartsen gestart met een vuurwerkmanifest, waarin zij pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Verbod

De SMV juicht het toe dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid - op verzoek van onder meer de vier grote gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) - onderzoek doet naar de problematiek tijdens de jaarwisseling door vuurwerk, verstoring van de openbare orde en geweld tegen hulpverleners. Hierbij wil de Raad achterhalen welke veiligheidsrisico’s er zijn en welke maatregelen zijn genomen om de problemen te voorkomen of beperken. Het onderzoek richt zich met name op de vraag of er preventieve mogelijkheden zijn om de jaarwisselingen in de toekomst veiliger te laten verlopen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):