donderdag, 2. november 2017 - 8:12 Update: 02-11-2017 8:17

Soldaten eenheid Schaarsbergen misbruikt en mishandeld

Soldaten eenheid Schaarsbergen misbruikt en mishandeld
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Schaarsbergen

Drie Nederlandse soldaten hebben in 2014 hun eenheid in Schaarsbergen noodgedwongen verlaten vanwege onder meer aanranding, pesterijen, afpersing, mishandelingen en een verkrachting. Dat zeggen de drie soldaten donderdag in de Volkskrant.

De soldaten werden naar eigen zeggen meermaals afgescheept door hun leidinggevenden toen zij kwamen klagen over de misstanden. Zo moesten twee soldaten tijdens een oefening op de hei bij 't Harde hun broek naar beneden doen terwijl een andere militair met een latex handschoen een vinger bij hen naar binnen zou brengen. Een andere soldaat zegt in de krant: "Als er een hele groep over je heen staat te pissen en een sergeant daarom moet lachen, dan weet je het gewoon niet meer." 

Sommige misdragingen behoorden tot ontgroeningsrituelen voor nieuwkomers.

Geestelijke onderneemt actie

Er werd pas een onderzoek ingesteld nadat een geestelijk verzorger kwam bemiddelen. Een Commissie van Huishoudelijk Onderzoek (CvHO) onderzocht de klachten, maar achtte ze niet allemaal bewezen. Van de klachten die wel strafbaar werden geacht, deed defensie in 2013 aangifte. De daders, sergeanten en korporaals, zijn ontheven uit hun functie en overgeplaatst en hebben een 'negatief ambtsbericht' gekregen. Alle drie de getroffen soldaten zijn of worden behandeld voor de psychische schade die ze hebben opgelopen. Een van hen deed een zelfmoordpoging. 

Twee weken geleden heeft een soldaat alsnog aangifte gedaan bij de marechaussee die de zaak onderzoekt. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: