maandag, 4. december 2017 - 8:13 Update: 04-12-2017 8:16

Pakketsorteerders van de PostNL eisen 5 miljoen nabetaling

Pakketsorteerders van de PostNL eisen 5 miljoen nabetaling
Foto: Archief FBF
Den Haag

Pakketsorteerders van de PostNL depots in Waddinxveen, Amersfoort en Goes stellen PostNL aansprakelijk voor grove onderbetaling middels het optuigen van een schijnconstructie. Ze eisen een nabetaling van 5 miljoen euro, een fatsoenlijk loon en echte banen.

De Poolse sorteerders overhandigen PostNL op het hoofdkantoor in Den Haag een zogenoemde WAS-brief. WAS staat voor Wet Aanpak Schijnconstructies. Volgens deze wet is uiteindelijk de opdrachtgever aansprakelijk voor onderbetaling. PostNL huurt de sorteerders in via een constructie met een uitzendbureau. De sorteerders stellen ook het uitzendbureau In Person aansprakelijk.

Lange nachten, weinig geld

De werknemers sorteren al jarenlang pakketten voor PostNL, maar krijgen niet betaald volgens de PostNL-cao. Mariëtte van der Neut, bestuurder FNV Flex: ‘Via een constructie met een leeg uitzend-bv’tje dat zichzelf inhuurt, ontneemt PostNL deze werknemers al hun rechten. Geen enkele sorteerder is in dienst van het bedrijf en mensen sjouwen 800 pakketten per uur voor het minimumloon. Ze maken lange nachten voor weinig geld.’

PostNL heeft deze contracting-constructie bedacht om op loonkosten te besparen. Hoewel de pakkettenmarkt sterk groeit, neemt PostNL geen sorteerders in dienst. PostNL heeft een uitzendbureau als onderaannemer bestempeld. Dit uitzendbureau huurt vervolgens sorteerders in via een tweede uitzend-bv. Zo ontwijkt PostNL de uitzend-cao. De sorteerders verdienen het wettelijk minimumloon, werken op oproepbasis en bij ziekte krijgen ze niet betaald.

Onwettig

FNV heeft een rapport van de Inspectie SZW in handen over het uitzendbureau In Person dat actief is op de drie PostNL-depots. In dat rapport wordt de constructie die PostNL gebruikt als onwettig beoordeeld.

Categorie:
Provincie: