dinsdag, 12. december 2017 - 8:20 Update: 12-12-2017 14:42

Consumentenbond: Koop geen Samsung Galaxy S7 uit 2016

Consumenten: Koop geen Samsung Galaxy S7 uit 2016
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Consumenten die op het punt staan een nieuwe smartphone te kopen, kunnen de Galaxy S7, Galaxy S7 Edge en Galaxy J3 2016 van Samsung beter links laten liggen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Samsung deze telefoons nog maar enkele maanden ondersteunt.

Samsung voorziet de 3 modellen, die nu nog in de winkel liggen, vanaf maart 2018 niet meer van updates, waardoor de software snel veroudert en de toestellen minder veilig worden. ‘Absurd’, reageert Bart Combée, directeur Consumentenbond. ‘Samsung beëindigt de ondersteuning van 3 telefoons binnen 2 jaar na de releasedatum en kijkt er niet meer naar om, terwijl de toestellen veelal langer op de markt blijven. Samsung heeft wat ons betreft een verplichting waar zij niet zomaar voor weg kan lopen.’

Consumenten misleid

Maar ook winkeliers en telecomaanbieders gaan niet helemaal vrijuit, vindt Combée: ‘Veel winkels verkopen deze smartphones en providers bieden de smartphones aan bij hun abonnementen. Consumenten zitten dan 1 of 2 jaar vast aan een toestel dat Samsung in sommige gevallen al na 3 maanden niet meer ondersteunt. KPN claimde op zijn site bovendien expliciet dat de Samsung S7 "regelmatig updates" krijgt en "optimaal" is"beveiligd". Dat is misleidend en consumenten zijn hier de dupe van.’ De Consumentenbond heeft KPN hier op aangesproken, waarna het bedrijf de claim van zijn website heeft verwijderd.

Goed voorbeeld

Gelukkig zijn er ook enkele smartphones die wel langer updates ontvangen. Google garandeert bijvoorbeeld tot 3 jaar na de releasedatum veiligheidsupdates op zijn Pixel smartphones. Veel andere fabrikanten geven niet of nauwelijks informatie over hun ondersteuning en laten consumenten in het ongewisse.

Bodemprocedure

Het updatebeleid van fabrikanten van Android-smartphones is de Consumentenbond al jaren een doorn in het oog. Daarom is de Consumentenbond een bodemprocedure tegen Samsung gestart, de marktleider van Android-smartphones. Deze dient in maart 2018. Inmiddels geeft Samsung wel informatie over updates, maar die informatie is verstopt en Samsung geeft geen update garantie. Bovendien vindt de Consumentenbond de periode dat zij updates geven te kort.

Reactie Samsung

Samsung laat in een reactie weten: 'Wij garanderen consumenten dat wij onze smartphones tenminste twee jaar vanaf de productintroductie in Nederland met softwareupdates ondersteunen. Dat betekent niet dat we bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S7 in maart 2018 stoppen met de ondersteuning van softwareupdates. Zo hebben wij de Samsung Galaxy S6 uit 2015, S5 uit 2014 en S4 uit 2013 dit jaar van updates voorzien. De Samsung Galaxy S6 heeft begin december nog een update gehad.'

Categorie:
Provincie: