donderdag, 11. januari 2018 - 15:07

Rijksrecherche onderzocht 23 schietincidenten in 2017

Rijksrecherche onderzocht 23 schietincidenten in 2017
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De Rijksrecherche heeft in 2017 onderzoek gedaan naar 23 schietincidenten. In deze gevallen hebben functionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten vielen vier dodelijke slachtoffers en raakten 20 mensen gewond.

Alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met ernstig letsel of dood tot gevolg onderzoekt de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie. Onder gezag van een officier van justitie doet de Rijksrecherche met distantie onpartijdig onderzoek. Als de Rijksrecherche het onderzoek heeft afgerond beoordeelt het OM op grond van de onderzoeksresultaten of het vuurwapengebruik door de politie rechtmatig is geweest.

Vormen van agressie en intimidatie in de maatschappij vragen om gepast handhavend optreden van politiemensen. Onderzoek naar geweldsaanwending door politiefunctionarissen met ernstige gevolgen dient objectief en zorgvuldig te worden uitgevoerd. Dit is zowel van groot belang voor slachtoffers en nabestaanden, als voor de betrokken politiefunctionarissen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: