woensdag, 17. januari 2018 - 13:16 Update: 19-01-2018 13:59

OM onderzoekt geweldsincident Kroon tijdens geheime operatie Afghanistan

Onderzoek geweldsdelict Marco Kroon geheime operatie Afghanista
Foto: Min. Defensie
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart naar aanleiding van een officiële melding van een geweldsincident die Defensie bij het Openbaar Ministerie heeft gedaan.

Advocaat Geert Knoops

Op vrijdag 12 januari heeft Defensie officieel melding gemaakt van een geweldsincident bij het Openbaar Ministerie. Naar aanleiding hiervan geeft majoor Marco J. Kroon, Ridder Militaire Willemsorde de volgende verklaring, zo laat zijn advocaat Geert Knoops woensdag weten.

Verklaring Marco Kroon

 “Graag leg ik de volgende verklaring af. Vorig jaar heb ik bij Defensie een geweldsincident gemeld. Dit incident vond plaats tijdens een geheime operatie in 2007 in vijandig gebied (Afghanistan).

Geheim

Ik heb als commandant van mijn eenheid een vijand moeten uitschakelen die een ernstig gevaar vormde voor de operatie en ook een gevaar vormde voor het leven van mijn mannen en mijzelf. Gelet op de grote politieke en militaire gevoeligheid en het hoge afbreukrisico heb ik dit incident lange tijd geheim moeten houden. Ik wilde en kon de operatie niet in gevaar brengen.

'Naar eer en geweten gehandeld'

Vanwege de geheime aard kan ik niet in detail treden over deze operatie en het geweldsincident. Op vrijdag 12 januari 2018 heeft Defensie officieel melding gemaakt bij het Openbaar Ministerie. De uitkomst van het onderzoek van het OM zie ik met vertrouwen tegemoet, omdat ik naar eer en geweten heb gehandeld.

Ik kies er bewust voor dit nu zelf naar buiten te brengen. Ik zou het zeer betreuren als u via andere kanalen van dit incident en deze melding zou vernemen dan van mijzelf”, aldus de verklaring.

Defensie

Het OM heeft laten weten dat Kroon niets als verdachte wordt aangemerkt en daarom heeft Defensie hem ook niet geschorst gedurende het onderzoek van het OM. Zo laat Defensie weten. Kroon kan 'daar waar nodig' ook op ondersteuning van Defensie rekenen.

----------------------------------------------------------------------------

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon?  Download de app in de App store (ios) of de Play store (android) .

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl automatisch binnenhalen? Gebruik onze RSS-feed (http://www.blikopnieuws.nl/feeds/all/rss.xml)

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: