dinsdag, 20. februari 2018 - 9:08 Update: 20-02-2018 9:10

'Recherche komt 2000 mensen tekort, criminelen hebben vrij spel'

foto van recherche | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

De recherche komt mankracht en middelen tekort om haar werk goed uit te voeren. Dat staat in een rapport van de Nederlandse Politiebond (NPB) dat vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Volgens de politiebond zouden direct 2000 extra rechercheurs nodig zijn om het werk aan te kunnen. De vakbond sprak het afgelopen jaar met zeker 400 rechercheurs. Zij zien dat slechts een op de vijf zaken wordt opgepakt, de rest blijft liggen. Daardoor krijgt de criminaliteit vrij spel en dreigt Nederland te voldoen aan een narcostaat.

Rechercheurs zien dat kleine criminelen zich ontwikkelen tot rijke ondernemers die zich vestigen in de horeca, huizenmarkt, middenstand, reisbureaus", staat in het rapport Noodkreet Recherche!. "Slechts 1 op de 9 criminele groepen kan met de huidige mensen en middelen worden aangepakt."

'Allemaal heel zorgelijk'

Ook zorgelijk is het percentage slachtoffers dat aangifte doet. Dat is gedaald tot nog geen 20 procent.

NPB-voorzitter Jan Struijs zegt in De Telegraaf dat het 'allemaal heel zorgelijk' is. Volgens hem ontbreekt het onder meer aan contact met de burgers, doordat er te weinig agenten in de wijken zijn en moet het 0900-informatienummer op de schop. Volgens Struijs hangen honderden mensen per dag op, omdat ze te lang moeten wachten.

De werkwijze binnen de politie deugt volgens hem niet. "De administratieve rompslomp is erger geworden en onnodig veel tijd gaat naar vergaderen en analyses maken," aldus Struijs.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: