dinsdag, 10. april 2018 - 17:50 Update: 10-04-2018 17:56

Celstraffen van 15 en 16 jaar voor doodschieten broers in café

Celstraffen van 15 en 16 jaar voor doodschieten broers in café
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Arnhem/Nijmegen

Dinsdag heeft de rechtbank Gelderland twee broers veroordeeld voor het doodschieten van twee andere broers tijdens een schietpartij op 9 mei 2016 in een café in Nijmegen. 'De 43-jarige broer krijgt een gevangenisstraf van 16 jaar en zijn 38-jarige broer een gevangenisstraf van 15 jaar', zo meldt de rechtbank in Arnhem dinsdag.

Geen zelfverdediging

De oudste broer bekende de 2 slachtoffers te hebben doodgeschoten, maar deed daarbij een beroep op zelfverdediging. Hij bracht zelf een wapen mee naar het café en verklaarde dat 1 van de andere broers begon met schieten. De rechtbank oordeelt dat geen sprake was van een situatie waarin de man zichzelf of anderen mocht verdedigen.

Jongste broer schoot ook

De jongste broer ontkende te hebben geschoten. Op basis van forensisch bewijs en een verklaring die in een undercoveractie is afgelegd door de derde verdachte, oordeelt de rechtbank dat ook deze man de 2 mannen tijdens de schietpartij heeft doodgeschoten. De officier van justitie had gevangenisstraffen van respectievelijk 17 en 15 jaar geëist.

Schadevergoeding

De mannen moeten aan de nabestaanden een schadevergoeding betalen voor kosten die zij hebben gemaakt voor de uitvaart van de 2 slachtoffers. Van - een deel van - de schietpartij waren camerabeelden die uiteindelijk zijn opgevist uit het Maas-Waalkanaal. De rechtbank veroordeelt een 33-jarige man voor het wegmaken van deze beelden. Hij krijgt een gevangenisstraf van 6 maanden.

Categorie:
Provincie: