donderdag, 19. april 2018 - 20:11 Update: 19-04-2018 20:25

Celstraf geëist tegen vrouw (58) na doodschieten partner (54)

Celstraf geëist tegen vrouw (58) na doodschieten partner (54)
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zwolle/Deventer

Donderdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland voor de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van veertien jaar geëist tegen een 58-jarige vrouw uit Deventer na het doodschieten van haar partner. Dit meldt het OM donderdag.

Nooit verwacht

'De officier van justitie verdenkt de vrouw ervan dat zij vorig jaar in haar woonplaats haar destijds 54-jarige partner met een vuurwapen om het leven heeft gebracht', aldus het OM. 'Hij werd in zijn eigen woonwagen vermoord door iemand van wie hij waarschijnlijk dit nooit had verwacht', stelt de officier.

Vier schoten

Het levenloze lichaam van het slachtoffer werd in de vroege ochtend van 2 april vorig jaar ontdekt door familie en bewoners van het woonwagenkamp aan de Zweedsestraat in Deventer. Volgens de officier is vast komen te staan dat de man kort daarvoor om het leven is gebracht door vuurwapengeweld: uit onderzoek blijkt dat er vier schoten op de man zijn gelost.

Zakje om hand

De verdachte is daar verantwoordelijk voor, stelt de officier van justitie. Hij acht moord wettig en overtuigend bewezen en verwijst onder meer naar een plastic zakje, dat de vrouw voorafgaand aan het schieten om haar hand heeft gedaan. Vervolgens heeft de verdachte een revolver gepakt en heeft ze geschoten op de man, die volgens de officier lag te slapen. 'De verdachte is overgegaan tot de uitvoering van een tevoren bedacht scenario en heeft in elk geval de consequenties van haar voorgenomen besluit overdacht toen ze het zakje om haar hand deed.'

'Mishandeld'

De vrouw heeft volgens de officier van justitie wisselende en tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Hij twijfelt aan de verklaring dat zij mishandeld zou zijn.  'Ze doet zich voor als een zielig vrouwtje dat overal slachtoffer van is, maar de werkelijkheid is heel anders.' Van een noodweer- of noodweerexcessituatie is geen sprake, aldus de officier. Hij stelt dat het feit volledig aan de verdachte kan worden toegerekend.

Verbijsterd

Het OM acht een gevangenisstraf van veertien jaar passend. 'Het kostbaarste bezit dat het slachtoffer had, namelijk zijn eigen leven, is hem in de nacht van één op twee april afgenomen. Het feit heeft velen, zowel familie als vrienden en buurtbewoners, verbijsterd', aldus de officier van justitie. De rechtbank in Zwolle doet over twee weken uitspraak.

Categorie:
Provincie: