maandag, 23. april 2018 - 17:40 Update: 23-04-2018 18:04

Kinderen met astma, eczeem of hooikoorts vaker naar huisarts

Kinderen met astma, eczeem of hooikoorts vaker naar huisarts
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Kinderen met astma, eczeem of hooikoorts hebben vaker andere aandoeningen en gebruiken meer geneesmiddelen in vergelijking met leeftijdsgenoten zonder een atopische ziekte. Dit meldt Nivel maandag.

Nivel en Erasmus MC

'De bevindingen zijn het afgelopen jaar door onderzoekers van het Nivel en het Erasmus MC gepubliceerd in diverse internationale tijdschriften', aldus Nivel. Van de bijna 500.000 onderzochte kinderen had 6,1% eczeem, 6,1% astma en 5,9% de diagnose hooikoorts. Ongeveer 0,3% van de kinderen had zelfs alle drie de aandoeningen tegelijk. 

Atopische ziekte

Kinderen met een atopische ziekte blijken een grotere kans te hebben op het krijgen van andere aandoeningen, waaronder aandoeningen die gerelateerd zijn aan de atopische aandoening. Zo hebben kinderen met eczeem vaker infectieziekten van de huid en hebben kinderen met astma vaak andere klachten van de luchtwegen.

Meer naar huisarts

Dit ging gepaard met meer gebruik van geneesmiddelen en meer bezoeken aan de huisarts dan kinderen zonder een atopische ziekte. De onderzoeken zijn uitgevoerd met gegevens van huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties eerste lijn.

Categorie:
Provincie: