woensdag, 25. april 2018 - 17:57 Update: 25-04-2018 18:18

Geen straf voor schuldige journalist na stiekem opnemen telefoongesprek

Geen straf voor schuldige journalist na stiekem opnemen telefoongesprek
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

De rechtbank Midden-Nederland legt een 59-jarige journalist uit IJsselstein, die in 2014 opnames maakte van een telefoongesprek tussen twee personen en die dit niet had mogen doen, geen straf op ondanks dat het hier gaat om een strafbaar feit. Dit meldt de rechtbank Midden-Nederland woensdag.

Luidspreker

De vrouw is werkzaam bij de lokale krant Zenderstreeknieuws. In 2014 was zij op bezoek bij een journalist van een ander medium. Die journalist voerde een telefoongesprek, op luidsprekerstand, met een raadslid uit IJsselstein. Het raadslid wist niet dat de vrouw meeluisterde en beide personen wisten niet dat zij het gesprek met haar mobiele telefoon heeft opgenomen. De journalist heeft verklaard dat zij het opnemen is begonnen als privépersoon omdat het raadslid een conflict met haar had. In het verleden zou het raadslid haar redactie al met brieven en telefoontjes hebben lastiggevallen.

Burgemeester

Tijdens het telefoongesprek kwam na verloop van tijd de benoeming van de waarnemend burgemeester van IJsselstein ter sprake. De vrouw is vanuit een persoonlijk belang begonnen met opnemen. Ze heeft hiermee geen wezenlijk maatschappelijk belang of een ernstige misstand aan de orde willen brengen. Dat het gesprek op een gegeven moment een andere wending kreeg – met de burgemeestersbenoeming - maakt dit niet anders. Voor het delen van de informatie wordt de vrouw niet veroordeeld omdat er een belang was om de informatie te delen, namelijk schending van de geheimhouding van de benoemingscommissie.

Strafbaar feit

Met de opname heeft de vrouw een inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het raadslid. Personen die een telefoongesprek voeren moeten er in principe op kunnen vertrouwen dat  het gesprek niet door derden wordt opgenomen. De rechtbank vindt net als de officier van justitie dat kan worden volstaan met de constatering dat de vrouw een strafbaar feit heeft begaan en dat ze daarvoor strafbaar is. Er wordt dus geen straf of maatregel opgelegd.

Categorie:
Provincie: