woensdag, 25. april 2018 - 20:14 Update: 25-04-2018 20:19

Vijf jaar cel geëist voor vader (59) na geweld tegen eigen kinderen

Vijf jaar cel geëist voor vader (59) na geweld tegen eigen kinderen
Foto: Archief EHF
Utrecht/Bunschoten

Woensdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) vijf jaar cel geëist tegen een 59-jarige man uit Bunschoten. 'Hij wordt verdacht van een poging doodslag, mishandeling, vrijheidsberoving en seksueel misbruik. De veertien slachtoffers van deze feiten waren telkens een of meerdere van de kinderen uit zijn omvangrijke gezin', zo meldt het OM woensdag.

Contactverbod

'Behalve de celstraf vordert de officier ook een gedragsbeperkende maatregel die bepaalt dat de verdachte vijf jaar lang geen contact mag hebben met of in de buurt mag komen van een aantal van de kinderen en de kleinkinderen', aldus het OM.

Kettingzaag

De feiten waarvan de Bunschotenaar verdacht wordt, zouden hebben plaatsgevonden tussen 1996 en 2016 in en rond de woning van het gezin. De man wordt verdacht van poging doodslag op een zoon door een kettingzaag boven zijn vastgebonden lichaam te houden. 

Stelselmatig geslagen

Veertien van zijn kinderen zou hij jarenlang stelselmatig hebben geslagen. Daarnaast wordt hem verweten dat hij vier zonen en twee dochters regelmatig dagenlang in het donker en zonder sanitaire voorzieningen heeft opgesloten in een hok of in een container. Ten slotte is de verdachte seksueel misbruik van een van zijn dochters ten laste gelegd. Zij was toen nog geen twaalf jaar oud.

Aangiftes kinderen

De aangiftes en verklaringen van diverse kinderen van het gezin vormen het bewijs in deze zaak. Op belangrijke  punten ondersteunen de verklaringen elkaar, waardoor de officier van justitie het wettig en overtuigend bewezen acht dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan de genoemde feiten. Voor een aanvankelijk ten laste gelegde tweede poging doodslag is dit bewijs er niet. Daarvoor is vrijspraak gevraagd.

Observatie Pieter Baancentrum

De verdachte is uitgebreid geobserveerd in het Pieter Baancentrum. Omdat hij niet actief wilde meewerken aan het persoonlijkheidsonderzoek is het voor de deskundigen echter niet mogelijk geweest om een eventuele stoornis te constateren. Hoewel gesproken wordt van een narcistische persoonlijkheidsdynamiek, biedt de rapportage onvoldoende grondslag om een al dan niet gedwongen behandeling te eisen. 

Vrouw verdachte

Op een later moment zal ook de vrouw van de verdachte zich voor de rechter moeten verantwoorden voor haar rol in deze zaak. Haar wordt formeel verweten dat ze zorg heeft onthouden aan hulpbehoevende personen. De rechtbank doet op 17 mei 2018 uitspraak.

Categorie:
Provincie: