vrijdag, 4. mei 2018 - 20:08 Update: 04-05-2018 21:04

'Damschreeuwer' door politie aangehouden

Kort schreeuwtje nog voor twee minuten stilte op de Dam
Amsterdam

Nederland heeft vrijdagavond om 20.00 uur twee minuten stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Tegen acht uur legden koningin Maxima en koning Willem-Alexander een krans bij de het Nationaal Monument op de Dam. 

Dam-schreeuwer

Ondanks dat initiatiefnemer Rogier Meijerink af zag van zijn lawaaiprotest, was er toch vrees voor verstoring door iemand anders van #geen4meivoormij. Zo'n vier minuten voor acht uur was er een schreeuwer kort te horen. Ten tijde van de twee minuten stilte was het gelukkig stil. De politie heeft de schreeuwer en iemand met een spandoek aangehouden.

Vliegtuig boven de Dam

Boven de Dam en de omgeving daarvan vloog aan het einde van de middag een vliegtuig over met daarachter de tekst 'Herdenk ook de Churchill-doden'.

Wie er achter de boodschap zit is onduidelijk. Het vliegtuig vloog eerder vanmiddag boven Utrecht. Winston Churchill was tijdens de Tweede Wereldoorlog de premier van Groot-Brittannië. Hij was verantwoordelijk voor onder meer het grote bombardement op de Duitse stad Dresden. Daarbij kwamen in één nacht tussen zo'n 25.000 mensen om. Of de tekst daarnaar verwijst, is onduidelijk.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. 

Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet

Op 36 locaties verspreid door de stad delen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging verzet en bevrijding. 

 

Categorie:
Provincie: