maandag, 7. mei 2018 - 17:30 Update: 07-05-2018 18:44

Celstraf voor doodsbedreiging burgemeester en agenten

Celstraf voor doodsbedreiging burgemeester en agenten
Den Bosch/Son en Breugel

Een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is maandag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor het bedreigen van 3 politieagenten en een burgemeester. 'Hij krijgt een gevangenisstraf van 6 weken en mag een jaar lang geen contact hebben met zijn slachtoffers', zo meldt de rechtbank Den Bosch maandag.

E-mail

De verdachte stuurde in januari jl. een e-mail naar de burgemeester van de gemeente Son en Breugel met de boodschap hem 'in zijn maag te komen steken tijdens het uitlaten van zijn hond'. Diezelfde e-mail stuurde de verdachte naar de gemeente Son en Breugel waarin hij ook een bepaalde politieagent dreigde 'te vermoorden of martelen of een combinatie van beide'. In november 2017 stuurde de verdachte een e-mail naar een dierentuin waarin hij onder meer dreigde 2 bepaalde politieagenten te vermoorden.

Ernstige inbreuk

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachte 4 personen met een publieke functie met de dood heeft bedreigd. Hij maakte hierdoor een ernstige inbreuk op het leven van die personen. Dergelijke bedreigingen zijn zeer hinderlijk en kwetsend en niet te rechtvaardigen. 

Gebrek aan respect

Het handelen van de verdachte getuigt van gebrek aan respect voor vertegenwoordigers van het openbaar gezag. Niet alleen kunnen bedreigingen voor deze ambtenaren ingrijpende gevolgen hebben voor hun werkplezier en functioneren, ook kunnen bedreigingen onrust en gevoelens van onveiligheid bij deze ambtenaren en binnen de samenleving in het algemeen veroorzaken.

Geldboete 300,- euro

Naast de celstraf en het contactverbod, bepaalt de rechtbank dat de verdachte in een andere zaak een door de politierechter voorwaardelijk opgelegde geldboete van 300 euro nu alsnog moet betalen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: