woensdag, 9. mei 2018 - 19:28

Celstraf geëist tegen meerderjarige verdachte ‘keiongeval’ Schijndel

Celstraf geëist tegen meerderjarige verdachte ‘keiongeval’ Schijndel
Foto: Politie
Schijndel

In de nacht van 24 juni 2017 raakte een auto met twee inzittenden een bassaltkei van ruim 40 kilo die op de Structuurweg in Schijndel was gelegd. Even later komt ook een tweede auto in botsing met de brokstukken van de inmiddels uiteengevallen kei. De drie jongemannen die erbij betrokken zijn stonden vandaag gepland voor de rechter.

De zaak van de meerderjarige verdachte (destijds 18 jaar) was openbaar. De officier van justitie eiste vanmiddag tegen de nu 19-jarige verdachte een jeugddetentie voor de duur van 20 maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk met proeftijd van twee jaar en het opleggen van bijzondere voorwaarden van bijzondere voorwaarden zoals voorgesteld door de Raad voor de Kinderbescherming.

Ongeval

Op de 80-kilometerweg in Schijndel knalt de auto met twee personen uit Schijndel in volle vaart op de bassaltkei. De vrouwelijke inzittende raakt zwaar gewond en wordt buiten kennis afgevoerd met een traumahelikopter. Zij was toen tien weken zwanger. De verwondingen van de vrouw zijn ernstig en blijvend. De bestuurder van de tweede auto die met de brokstukken van de kei in botsing komt raakte niet gewond.

Onderzoek

Gedurende lange tijd was onbekend wie verantwoordelijk was voor de levensgevaarlijke actie. Er werden DNA-sporen veiliggesteld, onderzoek verricht naar wie in de buurt was die nacht en waar de steen vandaan kwam. Ook matrixborden en Opsporing Verzocht werd ingezet. Na zeven maanden konden de drie jonge verdachten worden aangehouden.

Kei

De grote steen is van een nabijgelegen scoutingterrein naar de weg gesjouwd door de drie verdachten. Het drietal sprak vooraf over het op de weg leggen van grote voorwerpen, zoals een paal of een fiets. Wie de kei na honderd meter uiteindelijk op de weg heeft gelegd is onduidelijk gebleven. Het OM verwijt het drietal medeplegen poging moord.

Slachtoffer

De officier van justitie neemt het de jongeren kwalijk dat zij zichzelf niet gemeld hebben. Ook benoemde de officier de proceshouding van de jongeren gedurende het onderzoek: ‘Er is geen woord van spijt of berouw gevallen’.  De officier eiste vandaag ook een contactverbod met het slachtoffer. Dit is gedaan op haar verzoek. Ook een forse schadevergoedingsmaatregel, voor de schade die tot nu toe is geleden en de schade die zij in de toekomst nog zal ondervinden bracht de officier in namens het slachtoffer.

Categorie:
Provincie: