dinsdag, 15. mei 2018 - 14:40

OM eist in hoger beroep forse gevangenisstraf en TBS voor doodrijden studente

OM eist in hoger beroep forse gevangenisstraf en TBS voor doodrijden studente
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Oss

Het Openbaar Ministerie heeft voor het hof in Den Bosch in hoger beroep een gevangenisstraf van drie jaar geëist, TBS met dwangverpleging en een rijontzegging van vijf jaar tegen een man uit Nijmegen. Verdachte reed op Nieuwjaarsnacht 2017 in Oss onder invloed van drank, zonder geldig rijbewijs en onder hoge snelheid door rood licht. Op de kruising reed hij de 22-jarige studente Anouk Schuurmans aan waarna zij aan haar verwondingen overleed.

Het Openbaar Ministerie heeft voor het hof in Den Bosch in hoger beroep een gevangenisstraf van drie jaar geëist, TBS met dwangverpleging en een rijontzegging van vijf jaar tegen een man uit Nijmegen. Verdachte reed op Nieuwjaarsnacht 2017 in Oss onder invloed van drank, zonder geldig rijbewijs en onder hoge snelheid door rood licht. Op de kruising reed hij de 22-jarige studente Anouk Schuurmans aan waarna zij aan haar verwondingen overleed.

Verdachte verminderde na de aanrijding vaart en sloeg vervolgens met hoge snelheid op de vlucht. Een week eerder, op Eerste Kerstdag 2016, was hij ook al aangehouden onder invloed van alcohol en het rijden zonder geldig rijbewijs.

De verdachte ging in hoger beroep tegen de straf die de rechtbank van Den Bosch hem had opgelegd. Deze straf komt overeen met de huidige eis van het OM en de eis van de officier van justitie in eerste aanleg. Hierbij dient te worden opgemerkt dat het OM zeer veel waarde hecht aan het opleggen van TBS met dwangverpleging; een zwaardere vorm van TBS.

Het opleggen van een lichtere vorm van TBS, TBS met voorwaarden, wordt door deskundigen niet geschikt geacht. De reden daarvan is dat de mogelijkheid op recidive bij verdachte erg hoog is. Daarnaast denken de deskundigen dat de kans groot is dat verdachte zich niet zal houden aan de eventueel op te leggen voorwaarden.

Ter zitting was advocaat-generaal Paapen duidelijk over waarom zij deze straf eist. “Wat ik nog het ergst vind is dat verdachte na zijn daad kiest om weg te gaan van de plaats des onheils, Anouk hulpeloos achterlatend. Verdachte heeft op dat moment alleen aan zichzelf gedacht. Daarna gaat hij gewoon aan de drank, alsof er niets gebeurd is. Hier is sprake van uiterst koel en berekenend gedrag.”

Categorie:
Provincie: