woensdag, 23. mei 2018 - 14:15 Update: 23-05-2018 14:28

OM handhaaft eis van jaar celstraf tegen schutter A12

 OM handhaaft eis van jaar celstraf tegen schutter A12
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag, tijdens een vervolgzitting in de zaak tegen de man die op 6 augustus 2017 een schot loste op de A12 bij Veenendaal, haar eis gehandhaafd van 1 jaar celstraf onvoorwaardelijk. 'Observatie in het Pieter Baan Centrum heeft geen nieuwe informatie of een advies opgeleverd', zo laat het OM woensdagmiddag weten.

'Achtervolgd'

De 28-jarige man uit Enschede loste het schot die nacht op de A12 toen een man uit Houten naast hem reed. De verdachte gaf tijdens de inhoudelijke zitting in november 2017 aan een pistool te hebben gekocht omdat hij bang was voor een man uit Winterswijk. Tijdens de nachtelijke rit meende hij achtervolgd te worden. Toen hij kort daarna werd aangehouden, gedroeg hij zich angstig en vreemd.

Pieter Baan Centrum

Het vreemde gedrag van de verdachte was voor de rechtbank Midden-Nederland aanleiding om het onderzoek te heropenen en nader onderzoek naar de persoon van de verdachte in het Pieter Baan Centrum te gelasten. De verdachte heeft ‘oppervlakkig’ aan dat onderzoek meegewerkt en zich daarbij positief gepresenteerd.

Gedragsproblemen

Inzicht in zijn drijfveren of kwetsbaarheden heeft het niet opgeleverd. Deskundigen kunnen niets zeggen over zijn toerekeningsvatbaarheid of de kans op recidive. Er zijn wel gedragsproblemen geconstateerd, maar het is niet duidelijk of deze van invloed zijn geweest op het delict. Nu er geen advies ligt, handhaaft de officier van justitie de eis van twaalf maanden celstraf onvoorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):