zaterdag, 26. mei 2018 - 12:43 Update: 26-05-2018 13:52

'Regioziekenhuizen kunnen intensive care en spoedhulp straks niet meer betalen'

'Regioziekenhuizen kunnen intensive care en spoedhulp straks niet meer betalen'
Foto: fbf
Amsterdam

Regionale ziekenhuizen vrezen dat ze hun afdelingen spoedeisende hulp (SEH) en intensive care (IC) op den duur niet meer draaiende kunnen houden.

Dreiging sluiting afdelingen SEH en intensive care 

Als de Inspectie Gexzondheidszorg & Jeugd vanaf 1 juli de nieuwe richtlijnen voor de intensive care gaat controleren dreigt voor 40 procent van de algemene regionale ziekenhuizen sluiting van deze afdeling. De gevolgen voor de afdeling spoedeisende hulp zijn nog groter. van de 30 regionale ziekenhuizen zijn er 22 die niet niet het nieuwe kwaliteitskader spoedzorg voldoen. Dit schrijft Trouw zaterdag.  Zorgconsultancybureau Gupta heeft alles doorgerekend in opdracht van de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (Saz).

Richtlijnen 

De richtlijnen, bedoeld om de kwaliteit te verhogen, stellen strengere eisen aan de aanwezigheid en inzet van IC- en SEH-artsen in het ziekenhuis. Eraan voldoen kost de ziekenhuizen mankracht en geld. De nieuwe IC-richtlijn vereist dat in elk ziekenhuis zeven dagen per week een IC-arts aanwezig is en dat deze arts excluusief beschikbaar is voor de Intensive Care. Deze richtlijn geldt al een paar jaar, maar nu gaat de inspectie per 1 juli contgroleren of de ziekenhuizen aan de richtlijnen voldoen. De SEH-richtlijn is inhoudelijk zo goed als af, maar nog niet officieel van kracht.

Exclusieve arts

Vooral kleine regionale ziekenhuisen met kleinere budgetten hebben moeite met de richtlijnen die extra kosten met zich meebrengen. Het probleem zit hem vooral daarin dat het gaat om een exclusieve ars voor de IC. Suzanne Kruizinga, bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en woordvoerder namens koepelorganisatie Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), bestaande uit 28 ziekenhuizen in de krant: 'Die IC-arts mag dus niets anders doen dan op de IC zijn. Ook niet bijspringen op de spoedeisende hulp, als daar even behoefte aan is, zoals dat nu soms wel gebeurt. Concreet betekent dat situaties waarin een IC-arts niets doet, terwijl de SEH overloopt. En dat terwijl er op dit moment een gruwelijk tekort is aan SEH- en IC-artsen.'

Basisspoedeisende hulp niet meer in buurtziekenhuis

En verder zegt Kruizinga: 'En dan is de SEH-richtlijn nog niet eens van kracht. Daar zouden volgens Gupta 22 van de 28 ziekenhuizen niet aan voldoen. Wij kunnen dit straks niet meer betalen. En als er SEH's en IC's moeten sluiten, kan veel basis-spoedeisende hulp niet meer in het buurtziekenhuis. Dat is voor de bevolking echt een probleem.'