zaterdag, 2. juni 2018 - 16:20

Grote opkomst bij herdenkingsdienst voor lichaamsdonoren

Grote opkomst bij herdenkingsdienst voor lichaamsdonoren
Foto: AMC Edwin Butter
Amsterdam

Vanmiddag vond op begraafplaats De Nieuwe Ooster de jaarlijkse herdenkingsdienst plaats voor lichaamsdonoren, mensen die hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking hebben gesteld. Ruim 600 nabestaanden stonden, samen met onderzoekers, studenten en wetenschappelijk personeel, stil bij hun geliefden.

Zoals ieder jaar was het weer een indrukwekkende bijeenkomst waar herdenken en afscheid nemen centraal stonden. De bijeenkomst wordt georganiseerd door VUmc en De Nieuwe Ooster. Jeroen Geurts, hoofd van de afdeling anatomie en neurowetenschappen VUmc: “Deze mensen leveren met hun lichaam een enorme bijdrage aan medisch onderwijs en onderzoek, en daarmee aan de verbetering van de gezondheidszorg.”

Traditiegetrouw begon de bijeenkomst in de Koningskerk tegenover De Nieuwe Ooster. Hier vertelden nabestaanden van hun ervaringen. Soms voelt dit samenzijn voor hen als de begrafenis die ze hebben moeten missen. Deze middag sprak ook neurowetenschapper Erik Scherder. Hij benadrukte het belang van het ter beschikking stellen van lichamen voor de wetenschap en ook voor de voortgang van zijn eigen onderzoek. Studenten vertelden over hun respect voor de lichamen die zij mogen onderzoeken en het belang hiervan om zich verder te bekwamen als dokters van morgen. Zij beaamden de cruciale rol van het anatomie-onderwijs in hun opleiding: je kunt wel boeken bestuderen, maar in de “echte” wereld blijkt de anatomie toch vele malen complexer.

Monument

Sinds 2015 staat op De Nieuwe Ooster een monument voor de lichaamsdonoren. Léon van Kuijk maakte dit kunstwerk, een geabstraheerde torso van gepolijst staal. Als afsluiting van de herdenking liepen de aanwezigen van de kerk naar dit monument. Ze kregen allen een witte roos om bij het monument neer te leggen en in no-time veranderde het monument in een witte bloemenzee.
Jeroen Geurts: “Het is ieder jaar weer een bijzonder moment om samen stil te staan bij de mensen die deze bijzondere gift hebben gedaan. Wij vinden het heel eervol op deze manier iets voor de nabestaanden terug te kunnen doen.” 

Categorie:
Provincie: